Annons

Dåliga exempel på journalistik

När SVT-rutan slocknade sände TV4. Håkan Juholts avskedstal vid Domus i Oskarshamn nådde inte public service-bolagets tittare, i vart fall inte i direktsändning. Något fallerade, vilket fick SVT att tillsätta en haveriutredning.
Ledare • Publicerad 31 januari 2012

Bakslaget kom vid en särskild känslig tidpunkt för Sveriges Television, eftersom konkurrenten TV4 just lanserat sin nyhetskanal och efter en generell kritik mot mediernas närmaste dygnet bevakning från det socialdemokratiska partihögkvarteret i Stockholms innerstad.

Den som inte själv reste till Oskarshamn bör vara försiktig med att kritisera dem som gjorde sitt bästa för att utföra ett journalistiskt uppdrag. Juholt kallade medvetet sent på fredagskvällen till presskonferensen på lördagseftermiddagen vilket i livspusslets och egentidens era påverkade reporternärvaron alldeles för många kilometer från huvudstaden.

Annons

Fokuseringen på Sveavägen 68 speglar dels den mentala bilden av Socialdemokratins betydelse, dels är den exempel på tämligen billig journalistik. När regeringspartiet Kristdemokraterna på lördagskvällen hade omvalt Göran Hägglund hade ombuden att ta ställning till de viktiga vice-ordförande posterna. Då drog SVT Forum ur sladden och lämnade Västerås. Under dagen hade medarbetare som Anders Lindqvist, Mats Knutson och Margit Silberstein med engagemang rapporterat från rikstinget, under senkvällen hänvisades tittare och väljare till att följa utvecklingen via twitter. Saklig information från några journalister som arbetade vidare - som Niklas Orrenius Sydsvenskan - och från informationsavdelningen varvades med inlägg som hörde hemma i slaskhinken. Som "komikern" Jonas Gardells påståenden att Hägglund och Odell symboliserade två nyanser av brunt. Hur kan för övrigt Gardell som utrycker sådan kärlek över sin mor och sin partner spy sådan galla över demokratiska ledare och aldrig ställas till svars för det?

Att allt inte är sant som sprids i de sociala medierna underströks dessutom av rykten om Mats Odells bostadsaffärer som spreds med klickens och delningarnas hastighet. "Jag och min fru har köpt varsin lägenhet åt våra barn... Det kan alla göra". Ett problem bara: Han har aldrig köpt några bostadsrätter åt barnen. Var kom ryktet i från: Jo, Hyresgästföreningens politiskt tendentiösa tidning.

Men allt är heller inte relevant i de traditionella medierna. Det är inte bara den direktsända tv-journalistiken som har bekymmer, även den granskande. På söndagskvällen lät SVT Agenda ett Hultsfredspar kritisera den kristdemokratiska partiledningen medan Göran Hägglund satt i rutan. Vad tittarna inte informerades om var att mannen lämnade Kd 1991(!) för att sedan vara aktiv i EU-kritiska partiet Junilistan. Hans hustru sägs aldrig ha varit medlem i Kristdemokraterna. Inga vanliga eller representativa gräsrötter med andra ord. Sändningsproblemen från Oskarshamn och tv-tystnaden från Västerås må kunna avskrivas på kostnadskontot. Men bristerna i den granskande journalistiken handlar om något annat än resurser.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons