Annons

Den ljusaste dagen för Kronoberg

Ledare • Publicerad 23 december 2011

Siffrorna är smått osannolika. Linnéuniversitetet omsätter i dag ungefär 1,5 miljarder kronor varav 350 miljoner kronor rör forskning. Familjen Kamprads och Inter Ikeas första donation till forskningsstiftelse uppgår till 950 miljoner kronor, dessutom kommer Inter Ikea årligen att skjuta till 270 miljoner kronor. Om forskningen under de första åren stärks med ytterligare 30-40 miljoner kronor kommer med åren beloppen närma sig den otroliga summa som Inter Ikea skjuter till. Om dryga tio år är således forskningsresurserna nästintill fördubblade.

I en tid då flera högskolor och universitet påverkas av högre kvalitetskrav och färre utbildningsplatser när resurserna koncentreras till de stora lärosätena kan Linnéuniversitetet växa. När andra akademier med ljus och lykta letar efter mindre donationer stöttas Linnéuniversitetet av en jättefond som dessutom öppnar dörrar för ytterligare statliga forskningsmedel.

Annons

Ledningen står inför en rad angenäma problem. Kampradstiftelsen vill till exempel stötta medicinsk forskning och utbildning. Ett ämnesområde som i dag hör till de mindre på universitetet. I klartext betyder detta pengar till den läkarutbildning som under en tid diskuterats i universitet för att stärka bredden och i landstinget för att minimera läkarbristen.

Inriktningen på stiftelsen bär helt klar Ingvar Kamprads personliga profil. Att entreprenörskap finns med på listan liksom arkitektur och inredning förvånar knappast någon. Ikea finansierar dessutom sedan tidigare forskning inom design på Linnéuniversitet. Ett regionalt drag finns dock i tänkandet. Landsbygdsperspektiv välkomnas inom ämnet entreprenörskap. Miljöaspekter som också betonas passar väl in i den gröna profil som Växjö i dag har. Det är Ikeas "DNA", det är Smålands värden som präglar den eviga satsningen. Att forskning på äldres livskvalitet också understryks vittnar om perspektiv som är större än vinst och avkastning. Så ska också fonden bedriva hjälpverksamhet direkt riktad till äldre.

I stiftelsens styrelse finns - för alltid - såväl en representant från universitet som statens landshövding. Så markeras inte bara den regionala kopplingen till Växjö, Kronoberg och Småland utan också en princip som självständighet. Men med en jättedonation stärks också den akademiska friheten. Universitetet blir självständigare, mer oberoende från oförutsägbara regeringsbeslut eller trender.

Donationen får en enorm betydelse för Växjö och Kronoberg. Även småländska regionala forsknings - och utbildningsprojekt utanför universitetets väggar kan komma att stöttas. Så kan äntligen Växjö börja på att bli mindre en stad med ett universitet och mer en universitetsstad.

Ingvar kamprad och Ikea har då och då kritiserats för att inte ha hängt på trenden med att företag agerar som "goda medborgare" och för att större donationer till välgörenhet hittills lyst med sin frånvaro. Debatten om skatteparadis och bristande transparens påverkade också bilden av möbeljätten.

Men storsatsningen i Småland - och då framför allt Kronobergs och Kalmar län där universitetet finns - är inget ögonblicksverk. Det är resultatet av ett långvarigt arbete. Det är Ingvar Kamprads planer och drömmar som infrias utifrån kärleken till en bygd och utifrån ett historiskt företagsbygge av sällan skådat mått. Den 22 december 2011 var den ljusaste dagen på mycket länge i Växjö och Kronoberg.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons