Annons

Den som spar får betala

I våras kom uppgifter om att fondsparandet ökat, från fondbolagens förening. Och andelen investeringssparkonton har på två år ökat från 3 till 17 procent.
Ledare • Publicerad 22 augusti 2014

Det är en relativt ny och fördelaktig sparform, då man kan byta placeringar utan att betala skatt vid bytet. Underlaget för skatt baseras i stället på ett genomsnittligt värde på tillgångarna på kontot.

Under det första halvåret 2014 köpte hushållen främst fonder via investeringssparkonto för 24 miljarder kronor.

Annons

Pia Nilsson, vd för fondbolagens förening, har fäst uppmärksamhet vid att framförallt äldre kvinnor väljer bort fonder för att komplettera sin pension. Det är ju också tanken med sparmedel, att man ska kunna använda sina medel när de behövs och då inte exponera sig för risk. Men trenden bland de äldsta kvinnorna är att de nu väljer investeringssparkonto. Syftet med reformen var ju också att skapa goda möjligheter för småsparare. Det har inneburit en chans för många som vill bygga upp en buffert.

Blir det regeringsskifte kan avkastningsskatten höjas. Det spår i varje fall revisionsjätten PWC, enligt Dagens Industri, då avgiften på investeringsparkontot anses ”märkligt låg”.

I jakten på att finansiera ett minskat gap mellan skatt för löntagare och pensionärer kan de äldsta kvinnorna få vara med och betala med sina sparmedel.

Det är säkerligen också frestande för en borgerlig regering att höja avgiften. Men då bryter Alliansen mot sina egna intentioner att jämte arbetslinjen också upprätta en sparandelinje.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons