Annons

Det är dyrt att sakna energipolitik

Nu börjar tumskruvarna dras åt. Efter att elpriserna under en period har hållits tillbaka av lågkonjunkturen ser Europa nu fram mot en lång period av ständigt stigande priser.
Ledare • Publicerad 12 december 2013
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT /

Igår kom en dom i förvaltningsdomstolen i Linköping som - om den inte ändras i högre instans - ger elnätsbolagen rätt att kraftigt höja nätavgifterna. Förvaltningsdomstolen poängterade att höjda avgifter behövs för att förnya och underhålla elnäten. Men höjda avgifter betyder också dyrare elräkningar för hushållen, samt högre produktionskostnader för företagen.

Domen sammanträffade på dagen med att Sverige gästades av en av energivärldens kändisar, Dr Fatih Birol, chefsekonom vid Internationella energirådet, IEA. Birol presenterade organisationens senaste rapport om de globala energibehoven – ”World Energy Outlook 2013”.

Annons

Beskeden till Sverige och övriga Europa är bistra Under de närmsta 20 åren kommer vi behöva vänja oss vid stigande elpriser. Globalt sett ökar efterfrågan på energi. Kina, Indien, Sydamerika och snart Afrika ser en snabb tillväxt. Industrin behöver kraft för att producera nyttigheter för alla miljoner som lyfts ur fattigdom. Priserna stiger, men i Europa bygger vi inte ny kapacitet ens i samma takt som den gamla fasas ut.

USA, Kina och många av de nya ekonomierna i Asien och Latinamerika bygger ut sin energiproduktion mycket snabbare än EU. Det gör att våra elpriser kommer ligga högre. IEA spår att snittpriserna i EU kommer vara kanske tre gånger så höga som i USA. Det kommer bli ännu svårare att få lönsamhet i produktion av till exempel papper, stål, plast och glas. Antingen flyttar företagen sin produktion, eller så riskerar de att bli utkonkurrerade av tillverkare i andra delar av världen.

Idag står Europa för 36 procent av världsmarknaden. IEA tror att Europa i framtiden kanske kommer stå för runt 25 procent. Utvecklingen har varit synlig länge, men den kommer sannolikt att öka i takt med att de europeiska elpriserna stiger.

Men den nya gröna tekniken frågar kanske någon. Var blev den av? Skulle den inte ersätta den gamla, så att vi i Europa blev bäst på energi? Svaret är väl tyvärr att även om de europeiska länderna satsar stora pengar på grön energi så är tekniken ännu inte på det stadium där den kan ersätta traditionell produktion.

IEA beräknar att även om alla planerade investeringar i grön teknik verkligen görs kommer världens energibehov år 2035 fortfarande till 75 procent komma ifrån fossila bränslen.

Då ska man komma ihåg att världens samlade energiproduktion under samma period kommer öka med en tredjedel.

Vad vi ser är en ganska snabb ökning av den typ av energiproduktion som påverkar vårt klimat. Det är den andra tunga nyheten i IEA:s rapport. Klimatuppvärmningen fortsätter, och dessutom snabbare än befarat.

Om IEA:s framtidsutsikter stämmer innebär det för Sveriges del att vi kommer att få dyrare el, färre jobb och ökade klimatproblem. Frågan är vilka åtgärder vi kan vidta för att minska påfrestningarna.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons