Annons

Det är hur som räknas

Ledare • Publicerad 24 augusti 2010

I den värsta av kriser står Sverige med ett beräknat reformutrymme på 10 miljarder kronor, vilket partierna under valrörelsen inte är sena med att inteckna. Om än med reservation för hur ekonomin utvecklas.

Beskedet på morgonen av alliansen om ytterligare skattelättnader för pensionärer kryddades på eftermiddagen med en satsning inom sjuk- och äldrevården, passande nog presenterat av alliansens partiledare på ett äldreboende i Sundbyberg. Ytterligare 5,8 miljarder kronor är tänkta att förstärka kommun- och landstingssektorn under nästa mandatperiod.

Annons

Styrkan i reformerna ligger inte främst i hur mycket pengar man satsar, utan i hur de genomförs. Det framgångsrika konceptet att gynna de landsting som sköter sig och kortar vårdköerna får nu en motsvarighet för att öka patientsäkerheten. Kraven på vårdgarantin kommer också att skärpas. Därtill kommer ett kompetenslyft liknande det som redan erbjudits lärarna även att erbjudas äldreomsorgens personal. Extra medel viks vidare till dem som behöver laga dåliga tänker på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning och det tidigare stödet till psykiatrin permanentas.

Vid sidan av jobbfrågan är 2010 års valrörelse på väg att utvecklas till ett äldreval. När det gäller beskeden till landets pensionär är skillnaderna mellan blocken små och handlar därför mer om vilket av blocken som har störst trovärdighet i att infria sina löften. Och förstås förmågan att sköta landets ekonomi.

Inom det rödgröna samarbetet är man inte överens hur det minskade gapet mellan löntagare och pensionärer ska finansieras. En inte helt orimlig väg är väl den som vänsterpartiet redan har pekat ut, det vill säga höjd skatt på arbete. Det steget lär i vart fall inte alliansen ta.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons