Annons

Det finns inget rödgrönt alternativ

När ska Stefan Löfven lämna besked i regeringsfrågan? Hur ser hans regeringsalternativ ut?
Ledare • Publicerad 5 augusti 2014
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Det frågade Jan Björklund under sitt sommartal i Göteborg i helgen. För att lägga ytterligare kraft bakom orden citerade Björklund Olof Palme. ”Vad är det för fel på er politik, eftersom ni inte kan låta väljarna ta ställning till den i ett fritt och demokratiskt val”.

Citatet var hämtat ur slutdebatten i TV inför 1979 års val. Olof Palme var i toppform och attackerade de borgerliga för att inte vara regeringsdugliga. De kunde ju inte berätta vad de ville göra tillsammans. Vad hade de att dölja?

Annons

Det var effektfullt av Björklund att använda citatet för det visar på hur rollerna i svensk politik har bytts. Förr var det de borgerliga som inte kunde få fram en trovärdig regeringsplattform. Nu är det deras motståndare

Samtidigt var det inte helt rättvist att rikta Palmes citat mot Löfven. Situationen är inte exakt likadan. 1979 gick de borgerliga faktiskt till val på att få regera tillsammans. Stefan Lövfen har däremot aldrig lovat någon rödgrön regering.

Det är andra som har utgått ifrån att det vore det naturliga. Själv har Löfven försökt tona ned sådana förväntningar.

Faktiskt har Stefan Löfven vid flera tillfällen betonat att han helst vill se ett samarbete över blockgränsen. Han gjorde det redan i samband med första maj 2013. I en intervju med Expressen tryckte journalisten på för att få reda på hur en rödgrön regering skulle se ut. Löfven kontrade då och sa att det var viktigt att alla förstod att S också skulle ta ansvar om det blev ett valresultat ingen hade tänkt sig. Han förde själv in samtalet på ett blocköverskridande samarbete.

I Almedalen 2013 höll Löfven samma linje och menade att blockpolitiken var fördummande och måste brytas. I höstas skrev han tillsammans med Carin Jämtin en debattartikel i DN där de beskrev det som att S hade mycket gemensamt med FP och C.

Till och med i våras, när opinionsundersökningar gav de tre rödgröna egen majoritet, och det såg ut som om KD och C skulle falla ur, ville Löfven inte tala om ett samarbete mellan S+V+MP. Han fortsatte i stället att efterfråga ett blocköverskridande alternativ. Något som han upprepade inför en något förvånad publik

Stefan Löfven har visserligen aldrig sagt rakt ut att en trehövdad rödgrön regering är omöjlig. Det vore tjänstefel av honom. Förväntningarna på en sådan rödgrön version av Alliansen gör att han uppfattas som ledare för en samlad opposition.

Samtidigt måste man anta att om det fanns intresse för en rödgrön regeringsplattform så skulle en sådan ha presenterats vid det här laget. Med drygt en månad kvar till valet får vi anta att Stefan Löfven går till val på att S ensamma bildar minoritetsregering.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons