Annons

Det gamla Amnesty finns inte mer

Det fanns en tid då Amnesty verkligen var Amnesty. Då de mest perifera fallen av rättsvidriga fängslanden runt om i världen kunde påräkna en envis belysning av Amnesty international. Regimkritiker kunde bli bortstoppade i ett hål någonstans men Amnesty såg pålitligt till att de inte glömdes bort.
Ledare • Publicerad 24 november 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Men det var länge sedan. Dagens Amnesty är inte ens en sjangserad version av sitt forna jag, den är något helt annat. Den som inte övertygats om det av organisationens uppenbart dubbla måttstockar i kriget mellan Ryssland och Ukraina, kan i stället blicka mot dess agerande i Sverige under de senaste dagarna.

Var Ulf Kristersson på väg att försäga sig under det omtalade öppna mötet i Göteborg häromdagen? Höll han på att säga att ”Israel har rätt till folkmord” men ändrade sig? Självklar inte. Det är barnsligt att ens öppna för en sådan möjlighet. Men det här är febriga tider så propalestinska krafter gjorde vad de kunde för att sprida just den tolkningen.

Annons

Så även Amnesty. Man spred en digital affisch av Kristersson på Instagram med texten ” Nej Ulf, Israel har inte `rätt till folkm…” Följt av inlägget ”Ulf Kristersson, tänk på vad du säger…” Och tydliga insinuationer om att Israel begår brott mot folkrätten samt att Kristersson nog underminerar demokratin genom att kalla mötessabotörerna i Göteborg för just politiska sabotörer.

Amnesty antas vara politiskt neutralt. Här är frågan om man kan ens kallad det politisk opinionsbildning, det är snarare propaganda.

”I vilken grad är dagens Amnesty en del av en desinformationskampanj?”

Nu har lögnen om Kristerssons uttalande nått spridning i arabisktalande medier där han felöversätts som om han uttryckligen bifallde folkmord på palestinier. Desinformationen eskalerar alltså till en ännu farligare nivå. Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin har sett sig föranleden att gå ut med en deklaration på engelska där han klargör fakta i målet och uppmanar alla att sluta sprida osanningen. Terrorforskaren Magnus Ranstorp konstaterar att hotbilden mot Sverige skruvats upp ännu mer: ”Det är det absolut sämsta man kan tänka sig att det här sprids.”

Då får Amnesty kalla fötter. Nu tror man plötsligt ”genuint” på att det var en felsägning av Kristersson skriver man på Instagram. Men utan att ta bort bilden med precis det budskapet. Eller avslutningen ”Ulf Kristersson - tänk på vad du säger!”

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Deras bildmontage är förstås redan spritt oavsett deras ”förtydliganden”. Och omgivet av all den trovärdighet som en organisation som Amnesty samlat upp under åren som respekterad organisation. Men återigen - det är ett annat Amnesty idag. Det forna Amnesty hade förbehållslöst bett om ursäkt och vidtagit personalåtgärder mot de inblandade.

I vilken grad är dagens Amnesty en del av en desinformationskampanj? Eller är organisationen ett fäste för huvudlös vänsteraktivism? Inte för att det ena utesluter det andra men det är talande att det har gått så långt att man får vara tacksam om det enbart rör sig om den senare diagnosen.

Hur som helst, ge nu inte Amnesty en krona mer.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons