Annons

En betydelselös klick extremister

Smålandsposten har på ledarplats kritiserat de planerade motdemonstrationerna i samband med Svenskarnas Partis möte i Växjö. Vi delar dock motdemonstranternas starka motvilja mot nazisternas vidriga ideologi.
Ledare • Publicerad 28 augusti 2014

Men eftersom det är vår uppfattning att en liten, perifer och extrem grupp legitimeras och stärks av motaktioner kan vi således inte stötta dem. Som 1100-talsteologen Bernhard av Clairvaux lär ha sagt är vägen till helvetet kantad av goda föresatser. Det gör att vi inte heller drar oss för att kritisera Svenska Kyrkans agerande, även om vi inte betvivlar de goda intentionerna i att ringa till gudstjänst och erbjuda ett alternativ till nazistmötet.

Av ledaren 2014-08-27 framgick det att Svenska kyrkan i Växjö lovat att hjälpa nazisterna med en klockringning. För tydlighetens skull: det ska inte tolkas bokstavligt, utan bildligt. Vi förstår känslan som infinner sig om att något måste göras. Men det betyder inte att man måste välja ett på ett och samma gång naivt och självbespeglande sätt att markera mot den lilla betydelselösa klick extremister som i går befann sig i Växjö.

Annons

Marcus Svensson

Politisk chefredaktör

Smålandsposten

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons