Annons

En demokrati i kris

Två år sedan stormningen av kongressen i Washington mår den amerikanska demokratin fortfarande inte bra.
Ledare • Publicerad 6 januari 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

USA är världens äldsta demokrati, men den amerikanska demokratin är skörare än på länge. För två år sedan stormades den amerikanska kongressen av en argsint mobb. Syftet var att stoppa ratificeringen av presidentvalet och ett demokratiskt maktskifte.

This exhibit from video released by the House Select Committee, shows police body worn camera footage, displayed at a hearing by the House select committee investigating the Jan. 6 attack on the U.S. Capitol, Thursday, Oct. 13, 2022, on Capitol Hill in Washington. (House Select Committee via AP)  DCJE571
This exhibit from video released by the House Select Committee, shows police body worn camera footage, displayed at a hearing by the House select committee investigating the Jan. 6 attack on the U.S. Capitol, Thursday, Oct. 13, 2022, on Capitol Hill in Washington. (House Select Committee via AP) DCJE571

Även om mobben som stormade kongressen var en brokig skara, innehöll den beväpnade extremister som var där för att genomföra en statskupp. Den avgående presidenten, Donald Trump (R), hade sedan valet några månader innan gjort allt han kunnat för att få valresultatet ogiltigförklarat. Stormningen avbröt ratificeringen av valresultatet, och kunde i förlängningen ha hindrat det formella maktskiftet.

Annons

Stormningen krävde flera människoliv och fick långtgående följder. Strax efteråt ställdes Trump inför riksrätt för att han bland annat eldat på mobben strax innan stormningen ägde rum. Han friades i senaten efter en omröstning som i stora drag följde partilinjerna. Representanthuset, den andra kammaren i kongressen, tillsatte en särskild kommitté för att utreda stormningen.

Kommittén har nu rekommenderat åtal mot flertalet som bidrog till stormningen, och föreslagit att ny lagstiftning ska tas fram för att undvika liknande situationer i framtiden. Hur stormningen hanteras framgent kommer att ha stor betydelse för övriga världen.

USA har en unik roll i världen. Det är inte bara ett av världens rikaste länder, utan har även världens mäktigaste militär. Sedan andra världskriget har USA varit centralt i Nato-samarbetet, och även bidragit till stabiliteten i Asien. Utan de amerikanska säkerhetsgarantierna skulle vi leva i en betydligt mer osäker värld. Därför är det oroande om den amerikanska statsledningen blir instabil.

”Inte sedan decennierna efter inbördeskriget har det amerikanska statsskicket varit så skört.”

Inte sedan decennierna efter inbördeskriget har det amerikanska statsskicket varit så skört. Det visar framför allt hur även moderna demokratier kan stagnera. Utvecklingen har skett gradvis under flera år. Medierna har politiserats, och i de mest flagranta fallen förvanskas nyheter som inte passar det egna partiets agenda. I många delstater ritas valkretsar av politiker som försöker maximera det egna partiets inflytande.

En del av det beror på den ökade polariseringen, men främst på radikaliseringen av det republikanska partiet. Det är anmärkningsvärt att trots att Trump ställts inför riksrätt två gånger och utreds för flera brott – bland annat att ha tagit med sig hemligstämplade dokument från vita huset – tippas han som en av favoriterna till att åter bli republikansk presidentkandidat i valet nästa år. Än tror många republikanska väljare att förra presidentvalet på något sätt var riggat, trots att otaliga granskningar gjorts utan några tecken på valfusk. Lojaliteten mot det egna partiet tycks i vissa fall vara blind.

Trots tidigare riksrättsprocesser avser Donald Trump att ställa upp i nästa presidentval.
Trots tidigare riksrättsprocesser avser Donald Trump att ställa upp i nästa presidentval.Foto: J. Scott Applewhite

Det visar även att demokrati är mer än lagar och rättsregler. Demokratin måste genomsyras av sunda normer. Stormningen av kongressen skulle aldrig ha skett om Trump hade accepterat sin valförlust. Normerna som värnat fredliga maktskiften höll i hundratals år. Nu behöver de förnyas.

Fredrik HultmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons