Annons

En fråga om karaktär

I takt med att välfärden sprids över världen blir människorna tjockare. Senast igår kom en rapport från McKinsey Global Institute som sa att samhällskostnaderna till följd av övervikt nu är världens tredje största. Bara rökning och konflikter kostar mer.
Ledare • Publicerad 22 november 2014
Foto: Karin Grip / SvD / TT

Drygt två miljarder människor är överviktiga i dagsläget. År 2030 beräknas varannan vuxen lida av problemet. I Sverige är vi redan där. Nästan halva vår befolkning väger in i klasserna överviktig eller fet. De extra kostnaderna för välfärden ligger på minst 15 miljarder om året.

I bland hörs krav om att staten ska höja vissa skatter för att göra det dyrare att äta onyttigt. Finland har en skatt på socker. Danmark hade en skatt på mättat fett mellan 2009 och 2013.

Annons

Dock är det tveksamt om konsumtionsskatter påverkar våra vanor. Risken finns att det handlar om önskan efter en åtgärd som befriar oss själva från ansvar. Ungefär som drömmen om den där dieten som fortfarande ska låta oss äta mycket av det vi gillar.

Argumentet mot skatter är att det redan är ekonomiskt irrationellt att äta till exempel smågodis eller pizza. Det är betydligt billigare med knäckebröd och grönsakssoppa. Förmodligen är det till och med billigare med oxfilé om man lagar i förväg, tar med sig till jobbet och äter rimliga portioner. Det är inte dyrare att vara smal än tjock, men det kräver självdisciplin.

Den aktuella McKinsey-studien innehåller en jämförelse mellan olika länders fetmapolitik. Den landar i att det är svårt att nå resultat med direkta politiska åtgärder, men att satsning på utbildning och byggande av medborgarnas personliga ansvar kan ha kritisk betydelse.

Det för oss in på en frågeställning som behandlas i senaste numret av tidskriften Axess. Där diskuteras nämligen samhällsbetydelsen av karaktär. Med begreppet karaktär avses då inte moral eller intelligens, utan en vana och en förståelse för att människan ofta måste övervinna en lockelse i nuet för att på sikt vinna ett mer åtråvärt mål. Det är en egenskap man får genom uppfostran och som man kan utveckla och förbättra genom träning.

En mängd studier pekar på karaktärens betydelse för studier, karriär, relationer, vänner och hälsa. Och som av en händelse sammanfaller fetma och övervikt ofta med dåliga resultat på dessa arenor. Det är heller inte svårt att se hur karaktären påverkar vikten.

För tidigare generationer var det inget större problem att hålla sig smal. Mattillgången var begränsad men energibehovet desto större. För oss är det tvärt om. Det innebär att vi till mans flera gånger om dagen måste göra aktiva val för att begränsa intaget av energi. För att inte bli tjocka måste vi nutidsmänniskor övervinna oss själva. För det krävs karaktär och den kommer ingen politiker att kunna ge oss.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons