Annons

En fundamentalt nödvändig regering

Nej, det är väl inte speciellt kul att få femton procent. För Moderaterna då. Kristdemokraterna och Liberalerna skulle festa i en vecka om de nådde ett sådant opinionsresultat. Men i Ipsos mätning är de på sina vanliga sådär tre procent vardera. Blir det en ”utmaning” för regeringspartierna att få upp julstämningen månntro?
Ledare • Publicerad 22 december 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Förhoppningsvis tar de en julsnaps och lutar sig tillbaka utan att ägna Ipsos en tanke.

Utanför kommer vevas samma julvisa som vi har hört nu ett tag: Att ”strategin” att hålla tillbaka Sverigedemokraternas tillväxt (de stiger i Ipsos) genom att tvinga dem till politiskt ansvarstagande har misslyckats. Och att det straffar sig att vara ”hård” inom migrations- och kriminalpolitiken.

Annons

Ett annat sätt att se på det är förstås att ”strategin” inte har handlat om Sverigedemokraternas upp- och nedgångar utan har varit att prioritera tillkomsten av en borgerlig regering. En regeringen som genomför politiska förändringar på områden där det verkligen behövs - såsom migrations- och kriminalpolitik.

Ett ytterligare perspektiv kan vara att det första arbetsåret nu är avslutat och att det som man sått skall få gro och ta sig. Det är alltså tre år kvar tills de riktiga siffrorna - valresultatet - uppenbarar sig. Tre år är en evighet i politiken. Under valrörelsen 2026 kommer knappt någon att minnas de opinionssiffror som presenterades i december 2023. Och varför skulle någon ens anstränga sig för att göra det? De är irrelevanta.

Foto: Anders Wiklund/TT

För den som inte är besatt av Sverigedemokraterna finns ännu ett sätt att betrakta läget. Sverige befinner sig i en farligare och våldsammare situation än på många år. Ett krig med Ryssland är i korten, islamistiska krafter vädrar morgonluft och den grova brottsligheten får samhällsinstitutionerna att knaka. Att Sverige har en regering på plats som ser detta och är beredd att gå i närkamp med hoten betyder långt mer än vilka håll opinionspilarna pekar åt.

Tanken att Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade fått fortsätta vid rodret under de stormvågor som dragit fram sedan valet är rent förfärlig.

”Med alla randanmärkningar som kunnat samlas under ett år är regeringen Kristersson fortfarande den bästa som setts på många decennier.”

Lägg till detta de oerhört viktiga omsvängningarna i utbildnings- och energipolitiken, och fram träder bilden av en fundamentalt nödvändig regering. Med alla randanmärkningar som kunnat samlas under ett år är regeringen Kristersson fortfarande den bästa som setts på många decennier.

De väljare som gått till Sverigedemokraterna har sannolikt ingen annan uppfattning och frågan är om de fäster sig så väldigt noga vid vilka Tidöpartier som sitter i eller utanför Rosenbad. Regeringsunderlaget är alltjämt större än oppositionen.

Så ha nu en god och fridfull jul, alla Tidöpartier. Det är ni värda.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons