Annons

En nationell rättsskandal

Det ter sig som att Magdalena Andersson ljuger. Nämndemännens riksförbund, NR, har nämligen en utskrift av ett samtal som bevisar detta. Omständigheterna kring de två socialdemokratiska nämndemännens avsägelser av sina uppdrag i hovrätten efter den så kallade snippa-domen håller på att blåsa upp till en av de största rättsskandalerna på länge.
Ledare • Publicerad 10 mars 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Efter den storm av kritik som följde på domen hade partidistriktet i Göteborg ett ”coachningssamtal” med nämndemännen, eller ”medlemsvård” som det också hette, med resultatet att de båda omedelbart avsade sig sina nämndeuppdrag, på handskrivna s-märkta lappar och allt. Distriktets ordförande Mattias Jonsson sade sig vara ”nöjd” med deras beslut.

På en rak fråga förklarar Magdalena Andersson att de inte alls utsatts för påtryckningar under mötet. Men en av nämndemännen vittnar om precis detta i ett telefonsamtal med NI:s ordförande Stefan Blomquist, som är klar med att det är ett fall av otillbörlig påverkan.

Annons

Nu kan Andersson förstås ha blivit förd bakom ljuset av en företrädare för Göteborgsdistriktet. Men hon är demonstrativt ointresserad av att öppna för en sådan möjlighet. ”Du menar att vi skulle ifrågasätta den information vi fått från partidistriktet i Göteborg?”, svarade hon skarpt en undrande journalist.

Foto: Anders Wiklund/TT

Nu står ord mot ord och den ena partens vittnesmål är dokumenterat i skrift. Alltså vittnesmål om att ett politiskt parti har bänt bort en företrädare för rättsväsendet efter att denne varit med om att fälla ett politiskt obekvämt domslut.

”Nu står ord mot ord och den ena partens vittnesmål är dokumenterat i skrift.”

NR kräver en ”ursäkt” för tilltaget. Och det är för all del motiverat. Men det är också ett sidospår. Detta är inte en affär mellan Socialdemokraterna och Sveriges nämndemannakår. Det är en nationell rättsskandal.

Det handlar heller inte om det är bra eller inte att ha ett system med nämndemän. Det är en diskussion för en annan dag. Nu har vi ett gällande rättssystem, och den ordningen har Socialdemokraterna av allt att döma våldfört sig på.

Huruvida snippa-domen var rimlig eller inte är också en helt annan debatt. Svaret på frågan om den var orimlig kan inte vara att politiska partier skall straffa ut de personer som en folkopinion anser har dömt ”fel”. Det svaret hör inte hemma i en rättsstat.

Sverige har precis haft besök av en parlamentarisk delegation från Ungern. Dessa är upprörda över vad de anser vara flera svenska politikers svartmålning av Ungern, där undermineringen av rättsstaten är ett huvudspår. Vad har inte ungerska parlamentariker att säga om Sverige efter detta, mellan skratten? Sveriges trovärdighet i sådana här frågor har minst sagt kantrat.

Men även det är ett sidospår. Vi har inte en rättsstat för att få komplimanger av omvärlden. Vi har den för att den behövs för att hålla samhället civiliserat. Det minsta som kan begäras nu är att Socialdemokraterna lägger korten på bordet och, om uppgifterna stämmer, utesluter de personer i Göteborgsdistriktet som utövat otillbörlig påverkan.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons