Annons

En välfärdsallians går till val

Ledare • Publicerad 20 maj 2006

Det borgerliga samarbetet har hittills mest handlat om praktiska förslag och mindre om partiernas gemensamma idémässiga drag. Men det så viktiga sammanbindande ideologiska kittet har nu börjat hitta sin rätta konsistens. Medan vänsterledaren Lars Ohly redan före valet flaggar för nyval om han blir utan ministerpost har alliansen nu tagit ett avgörande steg mot ett gemensamt valprogram. Under en framtidskonferens i Stockholm på fredagen manifesterade de fyra alliansledarna på nytt sin enighet och presenterade de värderingsmässiga utgångspunkterna för sitt samarbete i rapporten ”Nytt hopp för Sverige”.

Även om de fyra partierna står för skilda traditioner finns det mer som förenar än som skiljer dem åt. Målet är ett välfärdssamhälle i kombination med ökad makt för den enskilde och familjer i deras vardag. Vägen är trygghet i denna förändring, vilket inte minst moderatledaren Fredrik Reinfeldt slår fast när han deklarerar att moderaterna går till val på att sänka skatten med 50 miljarder kronor, och inte 250 miljarder som socialdemokraterna påstår.

Annons

Han hävdar också bestämt att skattesänkningarna inte kommer att drabba välfärdens kärnområden. ”Vi har inte som allt annat överskuggande mål att drivas av att få ned det svenska skattetrycket. Vi är ett parti som ser behov av att det ska löna sig att arbeta, men som också tycker det är viktigt att vi har kvalitet i skola och sjukvård”, förklarar han.

Den som tror att alliansen målar upp en nattsvart bild av Sverige har fel. I ”Nytt hopp för Sverige” finns ett tydligt drag av framtidsoptimism och man erkänner också en stor del av det nuvarande välfärdssystemets fördelar. Det konstateras exempelvis att den svenska arbetskraften är bättre utbildad än i de flesta industriländer, vilket måste ses som en tillgång inför de utmaningar globaliseringen för med sig. Samtidigt krävs åtgärder som underlättar för företagen att stärka sin konkurrenskraft, bland annat genom att göra det enklare och mindre kostsamt att anställa. Det måste även bli både mer lönsamt att vara entreprenör. Medan många andra länder ökat antalet företagare har andelen i Sverige däremot successivt minskat. Men inte minst handlar deras politik om att skapa ökade möjligheter för människor med låga eller normala inkomster att påverka sin situation genom eget arbete.

Det är alltmer uppenbart att socialdemokraterna bygger sin retorik på att försöka skrämma väljarna och därför tillskriver alliansen en politik de i själva verket inte står för. Systemskiftesdebatten är död sedan länge, men hålls vid liv genom konstgjord andning av valtaktikerna inom vänsterblocket. För väljaren som orkar granska vad förslagen verkligen innehåller är det tydligt att det inte längre finns något högerspöke att vara rädd för. Det är en välfärdsallians som går till val och utmanar socialdemokraterna om makten.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons