Annons

Estland till Euron

När nyårsklockarna i natt ringer in det nya året i Estland, klämtar de också för den nya valutan euron. Medan krisen i något land ökat tveksamheten för den gemensamma valutan, har finanskrisen i Estland istället fått motsatt verkan. Ett införande av Euron har setts som en del av vägen ut ur krisen, som en åtgärd som stärker den lilla, öppna och exportberoende ekonomin.
Ledare • Publicerad 31 december 2010

Medan andra länder i EU försökt komma ut ur krisen med hjälp av växande underskott och statsskuld valde Estlands politiker den motsatta vägen. Utgifterna tilläts inte växa. När landet nu också inför euron blir Estland vid sidan av Luxemburg de enda eurostaterna som uppfyller konvergenskriterierna avseende budgetunderskott. Det vittnar om ledarskap och tydliga ambitioner.

För Estland har vägen till euron varit lika viktig politiskt som ekonomiskt. Kronan är visserligen kopplad till euron, precis som den danska. På kort sikt antas därför inte valutabytet få någon större effekt för den estniska ekonomin. Det är i det längre perspektivet den gemensamma valutan ger landet fördelar. Erfarenheten visar att den gemensamma valutan ökat handeln starkt mellan euroländerna.

Annons

När entusiasmen i euroområdet sviktat under det senaste året finns det skäl att påminna om detta; handeln mellan eurostaterna har verkligen ökat. En av de viktigaste målsättningarna har därmed uppnåtts. Det finns samma anledning till att upprepa att det inte är euron som skapat den finansiella krisen i Europa. Visst, den gemensamma valutan kan i fallen Grekland och Spanien ha stimulerat offentliga underskott i hopp om att andra eurostater skulle dela på bördorna. Men det är inte den Europeiska centralbanken som vanskött statsfinanserna. Det är regeringar och parlament i euroländer som flytt från sitt ansvar.

Valet av euron är därför en del av en målmedveten estnisk ekonomisk politik. Estlands ekonomiska framgångar har baserats på frihandel, öppenhet och avregleringar och införandet av euron är ett steg i denna strategi. Euroinförandet påverkar också hela eurozonen, inte för att Estland är någon stor ekonomi utan för att det inom zonen sker en maktförskjutning norrut. De svaga ekonomierna finns i söder, de starka i norr.

Men valet är också i lika hög grad politiskt. Estland har genom åren visat att landet vill tillhöra Europasamarbetets kärna samtidigt som de transatlantiska banden med USA förblir intakta. Natomedlemskapet är därför lika naturligt som EU-medlemskapet. Den säkerhetspolitiska situationen och historien spelar in. Men det är framtidsförväntningar som avgjorde ställningstagandet om euron. Estland väg till euron vittnar om att den gemensamma valutan inte alls är uträknad spekulationerna om dess framtid till trots.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons