Annons

Ett angrepp på Linnéuniversitetet

Den nattliga angreppet på forskaren Anders Persson är en attack på statsvetenskapliga institutionen, på Linnéuniversitetet och på den fria forskningen.
Ledare • Publicerad 27 maj 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Möttes av antisemitism. Universitetslektor Anders Persson, Linnéuniversitetet.
Möttes av antisemitism. Universitetslektor Anders Persson, Linnéuniversitetet.

Det synes ha varit väl organiserat. Fyra personer lyckades sent på natten till måndagen ta sig förbi låsta dörrar, alternativt ha stannat kvar i lokalerna, för att vandalisera statsvetaren och Mellanösternexperten Anders Perssons kontor.

Persson möttes på måndagen själv av målade Hitler-mustascher och texten ”blod på dina händer”. Blodiga barnkläder hade också tejpats upp.

Annons

Det är svårt att inte se mönstret - även om det inte finns några konkreta misstankar mot enskilda personer. På ledarplats uppmärksammade vi i går det tältläger som slagits upp utanför Linnéuniversitetet i Växjö i protest mot Israels militära aktiviteter i Gaza.

I Lund har situationen vid tältlägret eskalerat. Under de första dagarna betraktades manifestationen som något studentikost, som en helt legitim protest mot kriget. Sedan har ett kommunalt möte störts av maskerade aktivister. Polisen drog på måndagen bort aktivister från Kungshuset i centrala Lund. Med all respekt för demonstrations- och mötesfriheten - och med beaktande att det inte varit ordningsstörningar i Växjö - måste det också understrykas att aktivisterna saknar tillstånd för tältlägren. Nu borde markägarna - vid Linnéuniversitetet är det fråga om det kommunala bolaget Videum – överväga om det är aktuellt att begära att Kronofogden avhyser markockupanterna.

”Men utrikesbevakningen behöver fler som Anders Persson.”

Men utrikesbevakningen behöver fler som Anders Persson, ja fler externa kommentatorer som utifrån forskning analyserar och förklarar. Särskilt i en konflikt som blivit så politiserad och polariserad borde mer eftertänksam analys snarare än mer känsloladdad debatt efterfrågas.

Attacken mot Persson visar hur gränserna flyttas. Först väcks krav på att samarbeten med israeliska forskare ska avbrytas. Sedan attackeras enskilda universitetslektorer. De antisemitiska uttrycken påminner om att det bakom legitima demonstrationer mot kriget gömmer sig extremister som vill radera ut den judiska och demokratiska staten Israel från kartan.

Blott det faktum att Persson forskar och uttalar sig i Mellanösternkonflikten gjorde hans kontor och den statsvetenskapliga institutionen till måltavla. På institutionen bedrivs också annan forskning inom samma fält.

Därför är angreppet också ett led i den större attacken på den akademiska friheten som pågår nu. Syftet är att skrämma och tysta forskare och kommentatorer från att delta i offentligheten.

Palestinier som drömmer om en demokratisk stat behöver för övrigt minst av allt vänner som angriper fria forskare och demokratiska institutioner.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons