Annons

Ett helt oanfrätt Centern

”Taggtrådshögern”. Det är allt till att vara målerisk. Men visst, det är bara veckor kvar till EU-valet så det får väl gå an. Men det är alltså ett förment borgerligt parti som tar till sådana slängar. Centerns toppkandidat till EU-parlamentet Emma Wiesner visar i en brett uppslagen intervju i Aftonbladet att arvet från Annie Lööf lever lika friskt som någonsin i partiet.
Ledare • Publicerad 5 maj 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Dock inte i termer av opinionssiffror för den senaste mätningen pekade mot att Centern skulle åka ur EU-parlamentet. Det skulle få en hel del strateger att försiktigt börja humma apropå partiets framtoning men uppenbarligen inte i Centerns fall. Wiesner förklarar frankt:

”Vi ser ut att ha ett kompetensunderskott på sju miljoner människor till 2030, på trettio miljoner människor till 2050. Så Europa kommer att behöva arbetskraftsinvandring, det är helt uppenbart. Dessutom anser jag att vi har ett ansvar att hjälpa asylinvandrare och människor på flykt från krig och konflikt.”

Annons

Just det där trettio miljoner verkar vara ett slags spöke. Annie Lööf fick ju en gång frågan i Aktuellt om Centerns rivna gränser verkligen var rivna gränser, och i så fall om Sverige skulle kunna ta emot trettio miljoner flyktingar. Lööf gillade inte att behöva möta verkligheten på det sättet.

Nu talar Wiesner förstås om hela Europa. Men det blir ändå fel. För det första är det inte alls uppenbart att arbetskraftsinvandring behövs. Det är inte nödvändigtvis antalet människor sådant handlar om, utan hur produktiva de redan arbetande människorna är.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok (C) och EU-kandidat Emma Wiesner (C)
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok (C) och EU-kandidat Emma Wiesner (C)Foto: Samuel Steén/TT

I alla händelser kan ju det inte vara ett argument i flyktingdebatten, som ju handlar om skydd. Men Wiesner undviker helt frågan som växt till kokpunkten i Europa: huruvida folk kommer till kontinenten för att de verkligen behöver skydd eller för att de vill ha ett drägligare liv. En annan diskussion rör hur de skall härbärgeras under asylprocessen, om det behöver vara på det territorium där de söker eller om de kan befinna sig någon annanstans under tiden.

”Har det helt gått Centerns näsa förbi att Ryssland (och för den delen Vitryssland) använder just asylsökande som politiskt vapen mot Europa?”

Wiesner - eller Centern - behöver inte hålla med om de tankar och förslag som nu befinner sig i centrum av europeisk asyldebatt men det är symtomatiskt att man inte ens vill beröra dem. Centern är verkligen kvar i tiden före flyktingkrisen.

Inte minst märks det i deras slogan ”Håll gränsen” som syftar på att ”stå upp mot ”homofobi, främlingsfientlighet, Ryssland…”.

Där blir det snurrigt. Har det helt gått Centerns näsa förbi att Ryssland (och för den delen Vitryssland) använder just asylsökande som politiskt vapen mot Europa? Man har ju stötvis skickat mängder av asylanter från Afrika och Mellanöstern mot europeiska gränser för att man vet att det skapar politiska slitningar - just för att opinionsbildare som Emma Wiesner anser att man skall ha så öppna gränser som möjligt. De som inte håller med henne är ”taggtrådshöger”.

Det är nästan fascinerande att se ett parti stå så helt oanfrätt av föränderliga tidsvindar.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons