Annons

Ett parti som alla andra?

Sverigedemokraterna är inte ett parti som andra heter det. Och vid en blick på de senaste opinionsmätningarna verkar det onekligen stämma, åtminstone vad gäller förmågan att dra till sig sympatier. De olika beskeden från opinionsinstituten går synbarligen inte ihop.
Ledare • Publicerad 29 maj 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Expressen gjorde genom institutet Verian en mätning som pågick mellan den tjugonde och tjugotredje maj. Det var alltså i det direkta kölvattnet av TV4:s inside-reportage om Sverigedemokraterna, ”Undercover i trollfabriken”, och debatten kring detta.

Åkesson gick ju till hårt motangrepp och talade om det hela som en ”påverkansoperation” inför EU-valet. Han lade således ett stort mått av personlig prestige i potten.

Annons

Vanligtvis brukar han kunna göra det i den meningen att förtroendet för hans person i regel håller sig starkt genom kriser. Men inte den här gången. Verian noterade ett förtroendefall på sju procentenheter sedan förra mätningen. Det är mycket.

Så kom undersökningen som gjort av Indikator på uppdrag av Sveriges Radio i går. Där går Sverigedemokraterna fram. Man ökar med till 22,5 procent. Det är inga hisnande tal men det är i alla fall en ökning. Sveriges Radio gör en poäng av att man drar ifrån Moderaterna som inte får mer än 18,3 procent. Men den riktigt intressanta jämförelsen är ju den med förtroendesiffrorna för Jimmy Åkesson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Kalla fakta-programmen verkar inte ha någon effekt alls på partisympatierna men uppenbar effekt på förtroendet för partiledaren.

Det är svårt att dra någon annan slutsats än att förtroende tappet för Åkesson enbart har skett ”utanför” partiet, hos borgerliga väljare, samtidigt som de egna sympatisörerna hållit sig helt lojala. Förtroendetalet i maj var 22 procent. Det skulle alltså vara samma personer som också röstar på partiet. Men de andra som så att säga är i närheten, har tagit ett steg tillbaka.

”För Sverigedemokraternas del är det dubbelbottnat besked”

För Sverigedemokraternas del är det dubbelbottnat besked. På ett sätt har man uppenbart gått oskadd ur debatten kring de anonyma kontona, väljarstödet är ju solitt. Åkessons kraftfulla utfall där han manade till mentalt motstånd mot TV4 och etablissemanget verkar ha varit ett korrekt strategiskt drag. Man kan också notera att Moderaternas positiva trend är bruten och det är ju huvudkonkurrenten på den ”egna” sidan.

Men partiledarens förtroendetapp tyder samtidigt på att det är svårt för partiet att växa.

Frågan är om den logiken gäller även andra partier. Det är svårt att säga eftersom inga andra har genomgått den sorts kris som historien om de anonyma kontona varit. Men det skulle i så fall vara en rätt beklämmande politisk situation. För den betyder att folk gärna gräver skyttegravar runt sitt parti. Ett polariserat politiskt läge.

Ur det perspektivet får man hålla tummarna för att det enbart handlar om Sverigedemokraterna. Att de inte är ett parti som andra.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons