Annons

Europas grönaste moderater

Den gemensamma valdagen är kommunpolitikens förbannelse. Sverige är tämligen unikt i att anordna val på olika nivåer samtidigt. Även cirka en femtedel av väljarna röstar olika i kommun och riksdagsval påverkas kommuner och landsting av den nationella valvinden. Det gör det särskilt motigt för Moderaterna i Växjö, där marginalerna är små mellan blocken.
Ledare • Publicerad 14 augusti 2014

Efter åtta år med Alliansen går kommunens ekonomi med stora överskott, samtidigt som man vid två tillfällen sänkt skatten och byggt Arenastaden. Man vinner inga val på meriter, sägs det. Men goda meriter borgar för ett högt förtroende. Utgångsläget borde därför vara bra. Spöket är rikstrenden i valmanskåren, som få betydelse även i detta val.

Med ett rödgrönt styre i kommuner följer skattehöjningar, som företrädesvis ska satsas på skolan. Men vad satsningen på nattdagis och utökade rättigheter för arbetslösa att placera sina barn i förskolan tilll slut kommer att kosta är höljt i dunkel. Men det finns förstås en lösning även på det: Ytterligare höjda skatter under kommande mandatperiod.

Annons

Det ska tilläggas att skattehöjningar inte längre slår lika hårt som tidigare mot förvärvsarbetande kommuninvånare. När kommunala skatter höjs förändras också beräkningsgrunden för jobbskatteavdraget, som äter upp en del av höjningen. Anledningen är enkel. Arbetslinjen var tänkt att också slå igenom i bruksorter med höga skattesatser. Effekten blir därför desto större för pensionärer och personer som uppbär skattepliktiga ersättningar. För denna grupp slår en kommunal skattehöjning igenom med full kraft. Det är samhällets svagare grupper som får betala när de rödgröna bygger ut omsorgen.

Moderaterna i Växjö var nya redan innan begreppet Nya Moderaterna lanserades på nationell nivå. Om man i riksdag och i regeringsställning upptäckt miljö- och socialpolitiken har Växjömoderaterna sedan länge vårdat och vidareutvecklat den. Det är till stor del Bo Franks förtjänst, men även senioren Benny Johansson bör nämnas. Inget talar heller för en förändring med de yngre kandidaterna Anna Tenje och Oliver Rosengren. I förnyelsen finns en kontinuitet.

Det är också med fortsatta satsningar på miljön Moderaterna går till val. Det handlar om en giftfri vardag för Växjös invånare, ökade inköp av ekologiska livsmedel och den med såväl svenska som europeiska mått mätt offensiva satsningen på att restaurera kommunens sjöar. I skolan satsas det på specialpedagoger. Att öka stödet till anhörigvårdare med en anhörigjour ingår också i det valmanifest som presenterades igår.

Det saknas inte skiljelinjer mellan vänster och höger i Växjöpolitiken, även om blockpolitiken inte är lika skarp som på riksnivå.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons