Annons
Ledare • Publicerad 20 januari 2006

Har fullmäktige blivit en arena för teater? En ny undersökning från organisationen Sveriges kommuner och landsting visar att många ledamöter anser att makten är för starkt koncentrerad till kommunstyrelsen. Så många som var tredje förtroendevald säger att de överväger att lämna sina uppdrag.

Framför allt är det politiker som sitter i kommunfullmäktige som funderar på att lämna politiken. Över 2000 förtroendevalda i 17 kommuner ingår i undersökningen, som också lyfter fram att tjänstemännen har för stort inflytande. Mer än hälften av alla politiker upplever att deras uppgift mest handlar om att godkänna förslag som utarbetats inom de olika förvaltningarna.

Annons

Det är en oroande utveckling. Som Smålandsposten tidigare rapporterat om har 142 politiker hoppat av sina uppdrag i Kronobergs kommun- och landstingsfullmäktige, vilket är nästan dubbelt så många som under förra perioden.

En av anledningarna till denna trend är att det kommunala självstyret successivt begränsats, och blivit betydligt mer komplicerat. Det påpekar bland annat i Europarådets så kallade övervakningsrapport. Riksdagen stiftar nya lagar och öronmärker pengar. Dessutom skickar hundratals myndigheter ut restriktioner, föreskrifter, bestämmelser och regler.

Detta har bidragit till en utveckling där politikerna gjorts mer och mer beroende av tjänstemännen i förvaltningen. Inom tjänstemannakåren finns det också tendenser till att se politikerna och fullmäktige som något man ska "runda", som en boj på sjön. Sedan det mellankommunala skatteutjämningssystemet infördes lönar det sig heller inte för kommunerna att göra en hållbar budget. Den oklarhet som råder över vem som ansvarar för vad är djupt olycklig. En kommun som i dag exempelvis vill satsa på turism kan få stöd från en myndighet, för att sedan stoppas av en annan. Med minskat utrymme att påverka faller naturligtvis anledningen för många att fortsatt engagera sig politiskt. Kommunal demokrati förutsätter kommunal självstyrelse. Samtidigt bör man ha i åtanke att ett stärkt kommunalt självstyre inte med automatik ger medborgarna i en kommun starkare inflytande. Man ska inte förväxla de lokala politikernas makt med medborgarens. Men det är en annan historia.

Marcus Svensson

marcus.svensson@smp.se

0470-77 06 03

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons