Annons

Familjen och problemen

Ledare • Publicerad 11 januari 2006
Vanvård. Det råder brist på familjehem som vill ta emot utsatta barn. Arkivfoto: PRESSENS BILD
Vanvård. Det råder brist på familjehem som vill ta emot utsatta barn. Arkivfoto: PRESSENS BILDFoto: 

Familjen är samhällets grundläggande enhet och den naturliga miljön för ett barns utveckling och välfärd. Det står att läsa i FN:s barnkonvention. Denna uppfattning anses märkligt nog som hopplöst omodern i somliga politiska kretsar. Som om barns behov av trygghet vore beroende av vilken tid vi lever i. Familjen målas ut som en plats för våld, vanvård och en symbol för könsförtryck. Den har till och med dödförklarats. Att det finns problem inom många familjer är inget man ska blunda för. Mamma-pappa-barn är ingen gratisbiljett till lyckan, även om den inneboende potentialen i denna familjeform rymmer alla goda förutsättningar. Framförallt har barn ett stort behov av att leva i en stabil tillvaro med en permanent familj. Därför är moderaternas förslag om att göra det lättare att adoptera barn som är svenskfödda ett välkommet inlägg i debatten. Det ligger i linje med utgångspunkten att barns rättigheter måste gå före vuxnas.

Att ständigt leva i rädsla över att behöva flytta från en trygg miljö till ett hem med föräldrar som missbrukar är vardag för många. Det finns alltför många fall där föräldrar som krävt sina barn tillbaka återfaller i missbruk. Och så får barnen en ny placering.

Annons

"Föräldrars rätt att alltid få tillbaka sitt barn tenderar att krocka med barnets rätt att få en stabil uppväxt", säger moderaternas Ulf Kristersson. I en mening ringar han in den principiella problematiken på ett utmärkt sätt. Det finns dock en annan mer praktisk sida att ta hänsyn till. Ingen väljer att starta familjehem för att bli rik, men den ersättning som utgår varje månad är långt ifrån försumbar. Därför är det inte särskilt märkligt att socialnämnderna ofta drar sig för att pröva om vårdnaden ska flyttas permanent.

Mycket kan hända vid ett adoptionsförfarande. Oavsett hur mycket ett barn är älskat ställer man familjehem inför frågeställningen hur de ska klara en ekonomi som kanske redan är ansträngd. I skarpt läge kan dessutom de biologiska föräldrarna nyktra till och sätta käppar i hjulet. Detta är också faktorer som kan påverka ett barns trygghet. De övriga frågorna i moderaternas kommande rapport är betydligt mer intressanta, som att kontrollen av de privata vårdhemmen måste skärpas. I dag utsätts de för en närmast obefintlig granskning av myndigheterna. Det sätter också fingret på en utveckling som är allt annat än önskad. Med 1982 års socialtjänstreform skulle barnhemmen mer eller mindre försvinna. Nu är de här igen, om än i ny form. Samtidigt har bristen på familjehem förvärrats sedan mitten av 1990-talet. Att vända den trenden måste ses som en högst prioriterad uppgift.

Marcus Svensson

marcus.svensson@smp.se

0470-77 06 03

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons