Annons

Fängelse i utlandet en nödlösning

Brottsligheten är det som avgör hur många fängelseplatser som behövs.
Ledare • Publicerad 16 december 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det var 2015 som Polismyndigheten genomgick en större omorganisation. Målet var att samla resurser och erfarenhet i mer specialiserade enheter för att möta en arbetssituation präglad av organiserad brottslighet. Brottsligheten var inte längre lika platsbunden, flera mord och skjutningar ute i landet har sedan dess visat sig ha kopplingar till gäng baserade i Stockholm.

Men i samband med denna omorganisation borde man ha tänkt till. Vissa gjorde det och kom fram till att hela rättskedjan behövde stärkas. Den insikten ställde dock till det. Rättskedja är dåligt bildspråk eftersom polis, domstolar och kriminalvård inte är sammanlänkade. Ordet för tankarna till en obönhörlig hantering av brottsmisstänkta där slutmålet är givet på förhand.

Annons

Det är svårt att säga om det var denna diskussion som kom i vägen för det angelägna arbetet att bygga ut de myndigheter som hanterar brott, åtal och straff. Alldeles för sent har man fått upp ögonen för att fängelseplatserna blivit för få. Regeringen agerar nu för att lösa den saken. Men valet av åtgärd, att tillsätta en utredning, vittnar också om hur långsamma alternativen är.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Justitieminister Gunnar Strömmer (M).Foto: Pontus Lundahl/TT

Att bygga nya fängelser tar nämligen väldigt lång tid, även i jämförelse med att få ny lagstiftning på plats. Därför väljer regeringen alltså att öppna för att svenskar skall kunna avtjäna sina fängelsestraff i utlandet.

För ett par år sedan hade vi ett problem med stöld- och inbrottsligor reste till Sverige för att begå brott. En av anledningarna till att vårt land blev måltavla var att våra straff är milda och våra fängelser bekväma. Det blev tydligt när politiken agerade för att fler av dessa brottslingar skulle avtjäna sina straff i hemländerna. De kom nämligen ofta från länder med riktigt obehagliga anstalter.

Svårigheten bestod i att den svenska straffen var så korta, och byråkratin så omfattande, att personer som hållits häktade för stöld eller grov stöld hann avtjäna sina straff innan man fått till ett utbyte med länder som Litauen, Polen eller Georgien. Det är förnedrande, men inte förvånande att bli utvald till brottsoffer för att man visar medmänsklighet.

Sedan dess har vissa saker förändrats. Den förra och den sittande regeringen har vässat Tullverkets verktyg mot gränsöverskridande brottslingar. Och polisens ökade befogenheter, med framför allt de gängkriminellas ökade brottslighet, har fyllt våra fängelser till bristningsgränsen. Personer som borde fått större säkerhetspådrag kring sig har avtjänat straff på anstalter som det varit lätt att rymma från.

Det finns invändningar mot att köpa fängelseplatser utomlands. Andra länder har fått uppleva att det är dyrt. Säkert just för att priset sätts i ljuset av kostnaden för ett nybyggt fängelse. Det finns också den viktiga frågan om statens ansvar för den som dömts. Andra länder har löst det och det borde Sverige också kunna göra.

Det viktigaste är dock att bit för bit öka antalet fängelseplatser för att kunna hantera konsekvenserna av dagens brottslighet.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons