Annons

Får ligga som man bäddat

Politiskt och idémässigt är det ingen större dramatik i att René Jaramillo går över från Kristdemokraterna till Moderaterna i Växjö. Allianssamarbetet är tätt och resultatinriktat.
Ledare • Publicerad 6 augusti 2014
Foto: Niklas Gustavsson

Men det är inte heller ett oproblematiskt skifte. I och med att Jaramillo väljer att behålla sina uppdrag, som ledamot i fullmäktige och som ordförande för gymnasienämnden, året ut förlorar KD en plats i den folkvalda församlingen. Det blir ytterligare en problemfråga att hantera under en för partiet turbulent mandatperiod.

Inför väljarna är partibytet inte heller okomplicerat. Jaramillo kan visserligen hävda att han gått till val på idéer som han fortfarande är trogen och att han är en utpräglad allianspolitiker. Men partitillhörigheten kan inte viftas bort. Väljarna valde en kristdemokrat och får nu en moderat.

Annons

Övergången speglar dock en utveckling inom borgerligheten. Moderaterna är i dag ett öppnare och åsiktsmässigt stort parti. Det är mer sociologi än ideologi som avgör ett engagemang i något av alliansens partier.

Det är sällan värderingar och ideologi som ligger bakom partibyten, utan personliga motsättningar. Så var det också i det här fallet. På distriktsnivå tog KD parti för den politiske vilden i Växjös fullmäktige, Lena Johannesson, genom att åternominera henne. Det undergrävde Jaramillos ställning.

Kristdemokraterna har rätt i att kritisera hans val att behålla uppdragen. Det går att hänvisa till både kandidatförsäkran och demokratiargument. Men det går inte att komma ifrån att KD nu får ligga som man bäddat.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons