Annons

Får man ta hunden med sig

Hundägare har upptäckt att husdjur inte är välkomna i skyddsrummen, hur skall det hanteras?
Ledare • Publicerad 7 mars 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Nej, det är inte Hasse Anderssons klassiska låt änglahund som blivit aktuell igen. Frågan gäller huruvida man kan få ta med hunden in i ett skyddsrum. Det har nämligen framkommit att Myndigheten för samhällsskydd (MSB) och beredskap på sin hemsida förklarar att hundar inte är välkomna i skyddsrummen. Detta har provocerat vissa hundägare till den grad att TV4 i veckan kunde rapportera att en kennelklubb begärt att få ett möte med myndigheten för att förhandla om saken.

Kanske handlar det om att MSB hänvisat till pälsallergiker som anledning till att hundarna inte är välkomna. Säkert påverkar rapporteringen från kriget i Ukraina som gör gällande att Polen gjort särskilda arrangemang för att kunna ta emot både människor och deras husdjur vid gränsen. För en grupp människor i vårt samhälle har djur ett eget körfält in i hjärteroten.

Annons

MSB borde kanske informera om att det inte ens finns skyddsrum för alla människor i landet. Och att de som finns är beräknade för att ta emot fler än en person per kvadratmeter. Kanske är det också dags att fler tar del av de fruktansvärda bilder och videoklipp som finns tillgängliga från Ukraina.

Ett garage i Kiev har blivit skyddsrum med utrymme även för fyrbenta vänner.
Ett garage i Kiev har blivit skyddsrum med utrymme även för fyrbenta vänner.Foto: Vadim Ghirda

För i en situation där skyddsrum spelar en avgörande roll är man långt bortom konflikten mellan djurvänner och pälsallergiker. Det kommer inte vara som på nyårsafton. Den goda nyheten är förstås att det till antalet nog kommer att röra sig om få orter som behöver använda skyddsrummen. Dock lär det röra sig om stora orter och mycket trånga skyddsrum.

Så här inför påtagliga hot mot vår civilisation blir det lite lättare att se med blida ögon på att så många i vårt land kunnat ha så mycket kärlek att slösa med att de är villiga att kämpa för att djur skall få vara med i skyddsrummen. Det är på sitt sätt fantastiskt att vårt samhälle fått vara så välmående och accepterande att personer även nu prioriterar på det här sättet. Men den mänskliga nöden i vårt närområde är redan enorm och vi vet inte hur framtiden kommer att se ut i vårt eget land. Mycket som var självklart för två veckor sedan har rubbats. Kanske bör vi räcka ut vår mänsklighet till artfränder i första hand. Kanske kommer vi att tvingas till den prioriteringen.

MSB har självklart ingen möjlighet att ändra på direktiven. Hundar kommer inte att släppas in i skyddsrummen om det skulle innebära att en människa inte får plats. De personer som har svårt att greppa det bör göra vad de kan för att inse situationens allvar. Annars är risken att man kommer att tolka signaler fel och inte förbereda sig. Ännu finns ingen anledning att ändra sitt vanliga liv, men man bör göra sig beredd på att saker kan förändras.

Det är viktigt att man tänker igenom sina prioriteringar. Målet måste vara att bevara så mycket som möjligt av sig själv och sina värderingar om skyddsrummen skulle behövas. Det går att vara en varm och mänsklig människa även om man måste överge sitt husdjur i den stunden. Men, just nu är det för oss bara en tankeövning och det skall vi vara väldigt tacksamma över.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons