Annons

FI vill förbjuda guld

Det satsas tydligen för mycket pengar på guldutvinning i Sverige. I en debattartikel i Folkbladet (25/6) föreslår FI-företrädarna Kajsa Markström och Saasha Metsärantala att dessa resurser i stället skulle kunna läggas på välfärd.
Ledare • Publicerad 28 juni 2014

Debattörerna väljer att kalla den svenska guldreserven för onödig i och med att den bara kostar massa pengar i förvaring och övervakning. Enligt FI är guldet också manligt könskodat eftersom saker som värderas högt per se betraktas av samhället­ som manligt. Man är också rädd för att guldets ”självuppfyllande värdeökning” ska vilseleda folk att vård och trygghet inte anses besitta ett högre värde än den ädla metallen.

FI-topparna vill hellre att den svenska guldreserven används till tandfyllningar, något som ur nationalekonomisk synvinkel på sikt kan riskera att försvaga Sveriges valutareserv. Fortsätter partiet så här är det bara en tidsfråga tills de vill lagstifta bort dåligt väder och vinterkräksjukan.

Max Törnqvist

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons