unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Floskler som kyrkliga trossatser

När skall människan lära sig att krig aldrig är en bra lösning? Aldrig, är det troliga svaret. Företrädare för kyrkan, vars lära innefattar insikten om människans mörker och ofullkomlighet, borde vara de första att vidgå detta tragiska faktum. Men inte i Sverige. Här förvrids trossatserna istället till en i sin utsträckning samhällsfarlig politisk pacifism.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Den retoriska frågan om människan och kriget ställdes av en företrädare för Limhamns kyrka i samband med att ett nytt (i någon mening nygammalt) regemente invigdes på Gotland i måndags.

Såväl kungen som försvarsministern och överbefälhavaren deltog i firandet, för att manifestera att Gotland inte är vilken svensk landyta som helst. Det är Östersjöns militära lås. Kontrollen över ön är avgörande för utvecklingen under det mest troliga konfliktscenariot, nämligen det där Ryssland attackerar Baltikum och försöker hindra väst från att komma till undsättning. Till västländernas irritation har Gotland stått helt avrustat under ett antal år och därmed bidragit till en onödigt hög spänningsnivå i Östersjön. Att P18 nu återinvigs innebär inte på långt när en så säkerhetspolitiskt tillfredsställande ansträngning som kunde begäras av Sverige, men är åtminstone ett steg på rätt väg.

Men från ett av Svenska kyrkans officiella twitterkonton fastslogs, även inför förvånade protester, att det hela var ett misstag eftersom Ryssland ändå inte kunde besegras militärt och att det borde stå klart för var och en att frihet måste försvaras på annat sätt än med militära medel.

Det är en häpnadsväckande deklaration att komma från Svenska kyrkans företrädare. Man hävdar alltså, och helt opåkallat, att Gotland borde avrustas. Och logiskt att hela Sverige borde avrustas; det vill säga det lilla som finns kvar att rusta av.

På papperet kan förstås de verksamma i Limhamns församling avfärdas som ett isolerat fall av tokar, sådana som finns i varje större organisation. Eller så kan man för all del leda tankarna mot rysk informationspåverkan och tänka sig att personerna i fråga borde synas närmare i sömmarna. Men realiteten är ju att de snarast är representativa för Svenska kyrkans ledning och därmed ett sjukdomssymptom.

För om man gör tankeleken att kyrkans ledning – som bevisligen inte räds att ta politisk och till och med säkerhetspolitisk ställning, se bara Israelfrågan – ställs inför Östersjöns militära komplexitet och avkrävs en bedömning och rekommendation. Skulle de vara förmögna att förorda det uppenbara: en svensk upprustning? Eller skulle de förtvivlat pumpa ut dimridåer av pacifistiska floskler och springa och gömma sig?

Vi vet inte, för de har alltid lyckats slippa undan sådana situationer. Men vi vet i alla fall att i skrivande stund har ingen högre kyrklig företrädare sett någon anledning att reagera på uttalandena från personalen i Limhamns församling.

Läs mer

Stubbens SHL: Snart slutspel – bland orättvisor, krav på stängd liga och VM-krock

Krönika. Svensk hockeys närmaste framtid blir intressant.
Stubbens SHL: Snart slutspel – bland orättvisor, krav på stängd liga och VM-krock

Mello: Åtta låtar ska bli fyra - vilka kommer gå till final?

Nöje. Vi har tjuvkikat på veckan repetitioner och tippat vilka låtar som går vidare.
Är 2021 året vi skickar en latinopoplåt till Eurovision?

Växjöföretaget erkänner fel jämförelsepriser under Black Week

Vilseledande marknadsföring. ”Det är fult på så sätt att man lurar sina egna kunder”
Växjöföretaget erkänner fel jämförelsepriser under Black Week

Nilanthi Nordin fyller 50 år

Familj. Nilanthi Nordin i Växjö fyller 50 år den 7 mars. Hon är född i Katuneriya på Sri Lanka och har bott i Växjö sedan 1993.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov. Bilbrand i Kalmar. Två anhållna för häleri i Alvesta.
Medan du sov: Här är nattens händelser

Olycka: Fyra till sjukhus efter olycka – polisen utreder brott

Växjö. En singelolycka inträffade på väg 25, öster om Växjö, tidigt på lördagen.
Större räddningsinsats i samband med en singelolycka på väg 25, strax öster om Växjö.

Alvesta: Stoppade bil – upptäckte misstänkt stöldgods

Alvesta. Två män anhållna för häleri efter en fordonskontroll i Alvesta under fredagen.
Arkivbild.

Polisen kameraövervakade knarkgömma – 66-åring greps med ett kilo amfetamin

Amfetamin. Polisen spanade och hade hemlig kameraövervakning av en knarkgömma i ett skogsparti. En misstänkt kund som spanarna grep med ett kilo amfetamin var en 66-årig man bosatt strax utanför Växjö.
Polisen kameraövervakade knarkgömma – 66-åring greps med ett kilo amfetamin

Djurplågeri: Åkte på semester i tre månader – lämnade hunden fastbunden inomhus

Tingsryd. Kvinnan åtalas nu misstänkt för djurplågeri.
Djurplågeri: Åkte på semester i tre månader – lämnade hunden fastbunden inomhus

Sjukhuset stänger operationssalar – öppnar fler intensivvårdsplatser

Coronaviruset. Hög beläggning av intensivvårdspatienter på sjukhusen i Kronoberg
Sjukhuset stänger operationssalar – öppnar fler intensivvårdsplatser

Covidutbrottet i Östers IF växer – ännu fler spelare smittade

Match i farozonen. Covidutbrottet i Östers IF växer.
Covidutbrottet i Östers IF växer – ännu fler spelare smittade

Regionen informerade om massvaccinationen – läs direktrapporten här

Lägesbild. • Senaste siffrorna • Vaccinationen • Coronaläget
Regionen informerade om massvaccinationen – läs direktrapporten här