Annons

För lite politik på tallriken

Centerpartiet vill satsa 100 miljoner årligen på att stimulera de offentliga köken att köpa in närodlad mat. Det är en satsning inom rätt område, men det är i sammanhanget inga stora pengar. När Annie Lööf dessutom inte heller vill svara på hur satsningen ska genomföras blir utspelet vagt.
Ledare • Publicerad 9 augusti 2014

Centerpartiet ska ju vara lantbrukarnas parti. Få frågor torde vara så centrala för det svenska lantbrukets framtid som möjligheten att konkurrera om de offentliga storkökens upphandlingar. Men ändå kan Centerpartiet inte vara mer konkreta ett par veckor innan ett riksdagsval.

Samtidigt är dilemmat som svenska bönder sitter i väl känt. Annie Lööf vet lika lite som någon annan hur man ska komma ur det.

Annons

Svenskt jordbruk är unikt hårt reglerat. Bönderna bär bördan av en mängd specialregler om djurskydd och miljöpåverkan som andra europeiska bönder inte behöver rätta sig efter. Därtill kommer det fortfarande mycket höga skattetrycket, inte minst på energi och drivmedel.

För att en svensk bonde ska kunna sälja sina produkter på den europeiska marknaden måste han eller hon hitta en köpare som är intresserad av att betala extra för att varan är tillverkad i Sverige. Privatpersoner säger sig vilja göra det när frågan ställs till dem. När de går i matbutiken väljer de dock oftast de billigare alternativen.

En öppning är att de offentligt ägda köken står för en unikt stor andel av marknaden. Om dessa kunde förmås köpa mer av sin mat från lokala bönder skulle mycket vara vunnet.

Problemet är att lagen om offentlig upphandling vilar på EU-direktiv vars syfte är att hindra handelshinder mellan europeiska länder. Därför är det inte tillåtet för en kommun att till exempel säga att man bara ska köpa in kött från djur som fötts upp enligt svenska djurskyddsregler. Det skulle vara som att införa en smygtull för att gynna de egna bönderna.

En svensk bonde har därför mycket svårt att vinna en upphandling. Han eller hon måste begära mer pengar för att kunna täcka sina omkostnader. Samtidigt får han eller hon inte åberopa den skillnad i kvalité som orsakade prisskillnaden.

Resultatet är att svenska förskolor, skolor och äldreboenden kan gränsa till hagar där världens kvalitémässigt kanske bästa kött betar, men skolbarnen och de äldre måste ändå äta importerat kött som producerats till helt andra kostnader för djuren och miljön.

En del hade räknat med att Annie Lööf skulle gå hårt in i valrörelsen och lova att ändra lagen om upphandling. Det betonar hon nu dock att hon inte ska göra. Frihandeln får inte hotas. Kvar blir då den typen av små reformer som Centerpartiet inriktat sig mot under senare år. Visionsarbeten, utbildningssatsningar och marginellt förenklade regler. Det har inte varit verkningslöst. Men samtidigt ändrar det inte det svenska jordbrukets grundläggande dilemma. Man tvingas följa en viss uppsättning regler samtidigt som man utsätts för konkurrens efter andra regler. Ekvationen går inte att förena med en bra utveckling av svensk landsbygd.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons