Annons

Fördel alliansen

Även om landets mest kända valforskare för något år sedan förklarade att regeringen Reinfeldt var rökt har andra statsvetare givit ministären lite hopp när opinionssiffrorna var som allra dystrast.
Ledare • Publicerad 9 augusti 2010

Om valforskarna var oeniga om alliansens möjligheter att åter vinna väljarnas förtroende är de eniga om att väljarna blir allt mer rörliga och bestämmer sig allt senare. Nu är det emellertid inte längre allianspartierna som knyter förhoppningarna till otrogna väljare, utan de röd-gröna partierna. Gårdagens Sifomätning, visar än en gång på ett visst övertag för alliansen när valrörelsen drar i gång. Vad erfarenheterna från tidigare valrörelser är värda är omöjligt att veta. Denna valrörelse är ju på många sätt unik: Dels står två tydliga alternativ står mot varandra dels är moderaterna i mätning efter mätning större än socialdemokraterna. Under den delen av mandatperioden då de röd-gröna ledde i opinionen gick ju också socialdemokraterna dåligt, vilket sällan uppmärksammades. Miljöpartiets framgångar var då bakgrunden till de röd-grönas övertag. Mönstret från tidigare valrörelser är också att socialdemokraterna tenderar att tappa, medan ett parti som kristdemokraterna brukar gå bättre i val än i opinionssiffror. Gårdagens starka ökning för kd också lär tas emot med lättnad i partiet. Kristdemokraterna är nu större än centern som ser ut att bli alliansens svagaste länk.

Under denna tidiga valrörelse har små sprickor blottats i alliansen som påminner om att den består av fyra partier. Men i grunden handlar de mer om betoningar och accentförskjutningar. Inga utspel har underminerat trovärdigheten i den gemensamma politiken. För de röd-gröna kan valrörelsen bli en månads Via Dolorosa-vandring. I går fick Mona Sahlin än en gång ta avstånd från ett utspel från en koalitionskollega, denna gång var det vänsterledaren Lars Ohlys krav på vinstförbud i fristående skolor som fick nobben. Om införandet av en djurombudsman eller i kritiken av konfliktmineraler enar sig oppositionen, ifråga om valplattform och den framtida ekonomiska eller än värre säkerhetspolitiken blir det svårare att komma överens. De syns som om partierna helt enkelt har olika affärsidéer. Moderaterna försöker vinna väljare från socialdemokraterna och till alliansen. Miljöpartiet och framför allt ett pressat vänsterparti försöker däremot vinna väljare från socialdemokraterna, inte från alliansen, vilket upptar Sahlins tid och möjlighet till medieutrymme. Och den som måste bråka med sina allierade besegrar sällan sin motståndare.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons