Annons

"Föreningsfrihet"

Hyresgästföreningen ska bli lite mer av en vanlig förening.
Ledare • Publicerad 25 oktober 2010

I dagarna får en del hyresgäster i länet brev, rapporterar Radio Kronoberg, där det framgår att medlemsavgifterna i framtiden ska betalas in av medlemmen själv. Och inte av fastighetsägaren. Föreningsfriheten ska stärkas, motiverar föreningen, som för övrigt förra året fick in 466 miljoner konor i medlemsavgifter i hela landet! Nu lär ju dock inte fastighetsägarna direkt ilska till över beskedet. Varför de ska ta administrera avgifter till en förening förefaller minst sagt oklart. Det ålderdomliga uppbördssystemet tycks mest ha konstruerats för att minimera hyresgästföreningens förvaltningskostnader.

Vad som dock inte sades i samma reportage var att fastighetsägarna ska fortsätta administrera den hyressättningsavgift som alla hyresgäster som själva inte förhandlar om hyran betalar till föreningen. Den tämligen okända avgiften ligger på tio kronor i månaden och är vanligen inte specificerad på hyresavin. Den är alltså separerad från medlemsavgiften, bara omkring 40 procent av landets hyresgäster har också valt att gå med i Hyresgästföreningen.

Annons

Någon måste självfallet företräda dem som inte är medlemmar i Hyresgästföreningen och som inte förhandlar själva i överläggningarna om hyrorna. Men det är inte helt lätt att förstå varför fastighetsägarna ska samla in avgifterna via hyran till sin egen motpart. Det är inga små summor det handlar om. Förra året, visar årsredovisningen, fick Hyresgästföreningen in 172 miljoner kronor i hyressättningsavgifter. Kostnader det verkligen så mycket att förhandla med landets fastighetsägare? Det indikerar att avgiften används till att stärka en organisation som har en större agenda än att bara förhandla om hyror. Hur rimmar det med den omnämnda föreningsfriheten?

Hyresmarknaden behöver seriösa och trovärdiga parter. Hyresgästföreningen har också tilldelats en stark roll i bostadsområden via stöd från fastighetsägare - läs kommunala bolag - på nationell basis på 100 miljoner kronor. De nya rutinerna för medlemsavgifter vittnar om nytänkande, föreningen vill stärka de personliga medlemskapet. Så kan föreningen också stärkas i bostadsområden och bli en vital del av civil samhället.

Inställningen i den verkliga maktfrågan- till hyressättningsavgifterna - vittnar emellertid om att intresset inte ljuger. Även om det kolliderar med föreningsfriheten.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons