Annons

Försvagad säkerhetspolis

Det talas om komplexa motivbilder. Men de mest troliga skälen till terrorattacker i Sverige är kränkningar av islam och svensk truppnärvaro i Afghanistan.
Ledare • Publicerad 2 oktober 2010

Även om inga attentat genomförts mot europeiska huvudstäder sedan attackerna i London 2005 har ett antal försök antingen misslyckats eller förhindrats. Terrorhoten finns ständigt närvarande, och bevekelsegrunderna islamistiska.

Sedan några år tillbaka samverkar också säkerhetspolisen (Säpo), den militära underrättelsetjänsten (MUST) och den civila myndigheten med det något motsägelsefulla namnet Försvarets radioanstalt (FRA) inom ramen för Nationellt centrum för terrorhotbedömning. För första gången sedan de nya bedömningsgrunderna infördes har hotnivån i Sverige höjts, till steg tre på en femgradig skala.

Annons

Anledningen sägs vara förändrad aktivitet inom vissa miljöer i Sverige. Det betyder också att myndigheterna gör bedömningen att det finns kapacitet hos grupper eller enskilda att utföra terrordåd. Följer det terrormönstret som lagts handlar det om platser där människor är koncentrerade på en liten yta. Målet är att urskillningslöst döda och skada ett så stort antal civila människor som möjligt.

I debatten har hotbilden mot Sverige inte sällan förlöjligats. Det har tagits som förevändning att terrorismen i Europa är synonym med etno-nationalistiska och separatistiska grupper i Frankrike och Spanien, varför Sverige inte berörs. Att förminska eller förneka hotbilden var nödvändigt för att vinna gehör för uppfattningen att den integritetskränkning signalspaning i kabel medförde var oproportionerlig, trots att få länder om ens något kan mäta sin reglering av spaning i termer av skydd för den personliga integriteten med den svenska.

Motståndet följer också av en upprorsprincip där maktens institutioner istället för att betraktas som garanter för medborgerliga fri- och rättigheter ses som dess främsta motståndare. Men nätanarkismen, som mobiliserades under FRA-debatten och i fildelningsfrågor i tillräckligt hög grad för att ge Piratpartiet ett mandat i Europaparlamentet, lär gå samma öde tillmötes som anarkismen som politisk idé – som står utan relevans och utan anhängare.

Samtidigt påverkades de politiska partierna av opinionsvindarna – och hos de rödgröna partierna slog motståndet mot FRA-lagstiftningen rot. I ett läge där hotbilden förstärkts hade en rödgrön regering inte bara rivit upp lagstiftningen utan även kraftigt minskat anslagen till underrättelseverksamheten.

Must är Sveriges enda all-source-underrättelsetjänst. Säpo är vingklippt och får i dag inte beställa signalspaning, vilket en utredning tillsatt i våras förvisso ser över. Det gör samarbetet mellan myndigheterna än viktigare. Möjligheterna att ge säkerhetspolisen nödvändiga verktyg att slå vakt om medborgarnas säkerhet är dock försämrade efter valutgången, där de rödgröna får inflytande över kommande beslut.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons