Annons

Försvarslöst av S

I och med de borgerliga partiernas presskonferens stod det klart att försvarsberedningen spricker, precis som det varnats för tidigare under året.
Ledare • Publicerad 10 maj 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
De borgerliga kunde för en gångs skull under denna mandatperiod rakryggat visa prov på en enad front mot regeringen.
De borgerliga kunde för en gångs skull under denna mandatperiod rakryggat visa prov på en enad front mot regeringen.Foto: Naina Helèn Jåma/TT

På tisdag var det tänkt att försvarsberedningen skulle presentera sin försvars- och säkerhetspolitiska slutrapport till regeringen, som man har arbetat på sedan 2017. Tidigare i år uppstod dock osäkerhet inom försvarsberedningen över huruvida den verkligen kunde fullgöra sitt uppdrag. Detta efter att försvarsminister Peter Hultqvist (S) sänt signaler om att Socialdemokraterna inte var redo att ställa sig bakom den försvarsbudget som beredningen arbetat fram under de senaste två åren. Risken var att beredningen därför skulle spricka.

Under torsdagen blev det slutgiltigt bekräftat att Socialdemokraterna inte tänkte ställa sig bakom planen för försvarets finansiering. Partiet ville införa en brasklapp om att man inte förband sig till den tänkta budgeten. Därmed var det oundvikligt att beredningen skulle spricka.

Annons

Socialdemokraterna har under längre tid låtit beredningen arbeta i osäkerhet, och gör nu i elfte timmen hela det gedigna arbetet om intet genom att förvandla en faktiskt försvarsbudget till intet mer än en from önskelista om försvarets utvecklingsinriktning.

En försvarsvän undrar så klart varför Socialdemokraterna agerar på detta vis, i en tid när det globala säkerhetsläget är oroligt och Sveriges försvar är i starkt behov av upprustning.

Svaret är att finansdepartementet har segrat över försvarsdepartementet, och att regeringen helt enkelt har för många andra politiska agendor som de vill prioritera på försvarets bekostnad.

Men en fastslagen finansiering av försvaret skulle Socialdemokraterna anse sig bakbundna i deras kommande budgetarbete. Genom att friskriva sig från beredningens försvarsbudget på en och en halv procent av BNP kan regeringen i stället fortsätta ösa pengar på saker som gratis inträde till museer, jämställdhetsmyndigheten och den där familjeveckan som ingen riktigt har bett om.

Det trösterika i sammanhanget är att de borgerliga fortfarande har möjlighet att i det parlamentariska arbetet driva på för att riksdagen gör denna försvarsbudget till verklighet ändå. Trots den avgörande splittringen i övrigt mellan de forna allianskollegorna finns ändå en någorlunda sakpolitisk samsyn vad gäller just försvarsmakten.

Men för att lyckas med planen hänger det hela dock på att de borgerliga också får stöd av Sverigedemokraterna. Av allt att döma tycks dock ett sådant samarbete inte vara givet i nuläget. Sverigedemokraternas ledamot i försvarsberedningen Mikael Jansson gav uttryck för stor besvikelse över de borgerliga efter gårdagens presskonferens, och uttalade förståelse för att Socialdemokraterna ville vingklippa beredningens rapport. (Vän av ordning undrar så klart hur Socialdemokraterna skall reagera på att de alltså mer eller mindre får stöd från Sverigedemokraterna, som de ju har utropat till sina värsta fiender).

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna gillar att porträttera sig som Sveriges försvarsvänligaste partier. Detta visar med all önskvärd tydlighet att det anspråket inte går att ta på allvar.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons