Annons

Framtidens scenario är rysansvärt

Det drar ihop sig till oväder i Sverige. I värsta fall till den så kallade perfekta stormen, den värsta kombination av olika problem.
Ledare • Publicerad 31 maj 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det har alltså bekräftats av Säpo och justitieministern att ryktet var sant och att israeliska underrättelsetjänsten Mossads uppgifter stämde: Svenska kriminella nätverk har gått i iransk sold. Iran använder sig av bland annat den ökände Rawa Majids organisation för att utföra terrorbrott på svensk mark. Han skall ha värvats av Iran i höstas och kopplas till den granatattack som Israels ambassad utsattes för i januari.

Vi vet ju också sedan tidigare att Iran har haft agenter med morduppdrag i Sverige. Att istället leja inhemska krafter har förstås många fördelar. Inte minst möjligheten att kunna förneka allt, vilket Iran redan har gjort när det gäller Majid.

Annons

I det här fallet måste Sverige ta i med hårdhandskarna - på ett sätt man inte brukar göra. Det snälla diplomatiska Sverige som varsamt danats under efterkrigstiden måste byta skepnad och en kärv figur träda fram; en som är fientligt inställd till iranska intressen varhelst dessa är inom räckhåll och är beredd att pressa ömma punkter så hårt man kan. Iran är en terrorstat och reagerar inte på annat språk än avskräckningens. Det man företar mot Sverige - även om Israel är huvudmålet - är krigsliknande handlingar.

Daniel Stenling, chef kontraspionage på Säkerhetspolisen, justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Hampus Nygårds, biträdande chef på Nationella operativa avdelningen (NOA) under en pressbriefing om säkerhetsläget i Sverige.
Daniel Stenling, chef kontraspionage på Säkerhetspolisen, justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Hampus Nygårds, biträdande chef på Nationella operativa avdelningen (NOA) under en pressbriefing om säkerhetsläget i Sverige.Foto: Anders Wiklund/TT

Ändå måste ögonen främst riktas mot Ryssland. Kreml betraktar Nato som egentlig huvudmotståndare i Ukrainakriget och konfrontationsläget skruvas hela tiden upp. Den senaste tiden har Ryssland aktiverat agenter och hjälpredor för direkt sabotageverksamhet i europeiska länder. Det är fråga om traditionell rysk hybridkrigföring men på en ny och mer aggressiv nivå. Naturligtvis kommer detta att drabba även Sverige. Frågan är bara hur och i vilken omfattning.

”Vad vi nu ser blottläggas i arrangemanget mellan Iran och svenska gangstergäng är risken att integrationsproblemet växer samman med säkerhetspolitiska och i förlängningen militära hot.”

Tanken att kriminella nätverk skulle ställa sig i rysk tjänst är rysansvärd. Enbart mörk fantasi sätter gränser. Ryssland vill skapa rädsla och kaos och nätverken erbjuder organisation, våldskapital och unga män utan samhällslojalitet, och de kan slå till var som helst i Sverige. Och de är många. Mäktar svensk säkerhetsapparat med ett sådant scenario?

Vad vi nu ser blottläggas i arrangemanget mellan Iran och svenska gangstergäng är risken att integrationsproblemet växer samman med säkerhetspolitiska och i förlängningen militära hot. Sverige har decennier av naivt önsketänkande och underlåtenhetssynder att gälda i båda fallen.

Vi har redan sett tecken på att de islamistiska och kriminella miljöerna börjat glida samman. Rysk hybridkrigföring vore en i ordets starkaste bemärkelse samhällsfarlig bensin att hälla på en sådan brasa. Har vi ens mental beredskap för en sådan situation? Sannolikt inte men det vi bör nog skaffa oss.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons