Annons

Freda våra judiska skolor från Liberalerna

På en skola i Malmö fick alltså judiska elever veta av sina klass”kamrater” att de skulle dö och att Nazityskland var finfina saker. Även en lärare anklagades för att vara jude och tvingades till slut lämna klassrummet. Skolans ledning valde att inte polisanmäla utan istället att vända ryggen till och hoppas att ingen skulle få veta något. De hade dock oturen att se det hela läcka ut i medier tidigare i veckan.
Ledare • Publicerad 29 november 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Vad ödet för närvarande är för de där judiska eleverna förtäljer inte historien. Som ordningen är i Sverige är risken stor att de helt enkelt tvingas till den farozon deras skola utgör dag efter dag. Tills deras föräldrar fattar samma beslut som många andra judar i Malmö redan har gjort, nämligen att flytta.

Det värsta med den historien är att det är väl känt att det inte är något unikt för en skola i Malmö och inte heller behöver vara begränsat till Malmö. Judiska elever är inte nödvändigtvis säkra i svenska skolor. Som tur är för dem finns det judiska fristående skolor där de kan finna ro.

”Tråden på vilken judiska elevers trygghet hänger kommer vara alldeles för skör i en situation där konfessionella skolor förbjuds.”
Annons

Men Liberalernas Johan Pehrson gick nyss ut med en sällsynt illa vald proklamation i tider som dessa: ”Liberalerna vill förbjuda religiösa friskolor helt. Skolan ska vara sekulär och förmedla kunskap. Punkt.”

Punkt. Fast och ståndaktigt. Inga nyanser eller kompromisser. Ingen debatt. Stolt liberalt.

Pehrsons utspel var apropå att en muslimsk skola, Cordoba International school i Stockholm, just stängts av Skolinspektionen på begäran av Säpo eftersom den tjänade som drivhus för radikalism. Liberalerna - liksom för den delen även Socialdemokraterna som också gick ut och viftade med denna sin uppfattning - ansåg sig genast ha fått vatten på sin konfessionsskolefientliga kvarn. Endast sekulära skolor skall få finnas i Sverige och alla andra stängas.

Beväpnade poliser utanför Hillelskolan, judiska skolan, på Nybrogatan i Stockholm
Beväpnade poliser utanför Hillelskolan, judiska skolan, på Nybrogatan i StockholmFoto: Henrik Montgomery/TT

För det första heter det just konfessionella skolor och inte religiösa som Pehrson väljer att kalla det. För det andra vet alla att inga kristna eller judiska skolor kommer att behöva stängas på grund av våldsbejakande extremism.

Det hör till saken att mycket få judiska skolor tekniskt sett är konfessionella. Men detta är Sverige; offentlighetens hantering av tro och helgd är alltjämt likt elefantens i porslinsbutiken. Definitionen av vad som är konfessionellt och inte är potentiellt öppet för en jakobinskt sinnad tjänsteman att uttolka och omtolka vilken mulen dag som helst. Tråden på vilken judiska elevers trygghet hänger kommer vara alldeles för skör i en situation där konfessionella skolor förbjuds.

Så illa är läget i Sverige i dag att skolors autonomi inte endast är en principiell fråga om valfrihet utan också en säkerhetsfråga. Svenska judar behöver inte ytterligare en anledning att fråga sig om de kan vara kvar i Sverige. De måste kunna ha egna skolor, sedan får liberaler sätta hur många principfasta punkter de vill.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons