Annons

Fri marknad för bokens bästa

Sverige är centraliseringens land. Inte minst inom näringslivet. Och därigenom i viss även inom kulturen tyvärr. Det visar sig vid tillfällen som nu då NOFF, Nordiska oberoende förlags förening, slår larm om Adlibris nya fasoner.
Ledare • Publicerad 4 augusti 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Adlibris är Sveriges största internetbokhandel. Rejält störst till och med. Man är störst i Norden. Man är en sådan där aktör vars nycker påverkar spelvillkoren för andra mer än vad som är tänkt i en fungerande marknadsekonomi.

Nu har Adlibris beslutat att slänga ut alla förlag från sin hemsida som distribuerar sina böcker själva. Dessa måste hitta en extern distributör före den första september annars är det adjöss.

”Följden av Adlibris agerande blir i värsta fall att flera av dessa slås ut.”
Annons

Det handlar förstås om mindre förlag. Sådana som hittat egna sätt att distribuera som pressar kostnaderna. För är det några som har små marginaler är det de. Följden av Adlibris agerande blir i värsta fall att flera av dessa slås ut.

”På det här sättet blir det smidigare leverans och ger kunderna en snabbare och säkrare process”, hälsar Adlibris PR-chef.

Vilken hjärtevärmande omsorg om kunderna rätt ut i det blå. Men att mångfalden av förlag och därmed av böcker blir mindre i Sverige är en bieffekt av den ”säkrare processen” kanske kunderna har åsikter om. Att Adlibris själva som av en händelse gärna tjänstgör som distributör gör inte bilden vackrare.

Foto: Johan Nilsson/TT

Det Adlibris gör är förstås inte olagligt. Och det är förstås så att ett företag har rätt, till och med en skyldighet mot sina intressenter, att tjäna pengar på det sätt de kan. De har ingen skyldighet att bry sig det minsta om svenskt kulturliv.

Det egentliga problemet ligger någon annanstans. Frågan behöver ställas varför Adlibris har en så stark position att mindre förlag är utlämnade på liv och död åt deras beslut. Det finns bara ett svar som träffar målet och det är bristande konkurrens. Adlibris är för stort för att branschen skall fungera på ett hälsosamt sätt.

Det är förstås inte Adlibris fel. Ansvaret faller på de som sätter spelreglerna för det som tänks vara en marknad där alla, såväl kunder som bibliotek som förlag, bekymmerslöst skall kunna välja mellan internetbokhandlar på villkor som fungerar i praktiken och inte bara i teorin.

Dessa ansvariga är lagstiftarna, politiker. Förekommer det maktkoncentration inom näringslivet är det ett kvitto på politikers svaghet. Om de låter sig tubbas av lobbyister eller bara är okunniga om verkligheten är sak samma. Det finns inga andra än de som kan garantera en fungerande marknad.

Håller inte lagstiftaren måttet i det avseendet väntar obevekligen konsekvenser förr eller senare. I form av onödigt dyra priser för konsumenten eller likriktning i utbudet eller både och. Låt oss nu inte se bokutbudet sugas in i ett sådant skeende.

FREDRIK HAAGE

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons