Annons

Friare för de betrodda

Regeringen tar ut riktningen i vapenutredningen.
Ledare • Publicerad 3 april 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Samlingsregeringen tillsätter nu ett arbete för att göra livet lättare för svenska vapenägare. De som äger sina vapen legalt alltså. En diskret nyhet om tillägg till en pågående utredning kan komma att innebära ganska stora förbättringar för den ganska stora grupp som av olika anledningar äger vapen. Men som så ofta när högerpartierna är inblandade finns ett övergripande mål: att minska oförutsägbarhet och betungande regler.

Det första man ger sig på är de så kallade femårslicenserna för tävlingsskyttar. Var femte år måste den som ägnar sig åt någon av de skyttegrenar som finns i Sverige förnya sina licenser. Det gör man genom att visa att man är aktiv inom föreningen och fortfarande tävlar aktivt. Men prövningen av dessa licenser har utvecklats till att bli ett ganska osäkert moment för den som tävlar i skytte. Personer har fått uppleva att det varit lättare att få sin ursprungliga licens än att kunna förnya den, trots att man deltar aktivt i skytteföreningars verksamhet.

BARCELONA 1992  -  Barcelona, sommar-OS. Dorjsuregiin Monkbayar tävlar i pistolskytte. Årets bild 1992, 3.e pris o kategorin Sportkollektion. 
Foto Jan Collsiöö  Kod: 1001 
COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN
BARCELONA 1992 - Barcelona, sommar-OS. Dorjsuregiin Monkbayar tävlar i pistolskytte. Årets bild 1992, 3.e pris o kategorin Sportkollektion. Foto Jan Collsiöö Kod: 1001 COPYRIGHT SCANPIX SWEDENFoto: JAN COLLSIÖÖ/TT
Annons

Det avgörande måste vara säkerheten. Och den garanteras av att samtliga vapenägare står under ständig uppsikt då polisen varje natt gör en sökning i brottsregistret. Det innebär att en vapenägare som misstänks för ett brott med väldigt kort varsel kommer att få sitt vapenägande granskat av polisen. Det är en bra ordning som borde vara nog men ändå har de så kallade femårslicenserna utvecklats.

Sverige har de senaste åren behövt skärpa straffen för ett antal vapenbrott. Man såg att den organiserade brottsligheten hade lagt sig till med vanor för att minska antalet dagar på anstalt per brott. När någon påträffades med illegala vapen och fick en träff med domare inplanerad i kalendern hände det återkommande att samma person under tiden fram till mötet begick flera andra grövre brott. Man visste att personen ändå skulle sitta inne och kunde då använda personen till att utföra exempelvis mord. Med de nya reglerna leder även enkla vapenbrott till häktning i normalfallet, för att få bort detta beteende.

Regeringen kommer nu att utreda om det går att se till att legala vapenägare inte automatiskt behandlas som gängkriminella om man skulle begå mindre allvarliga vapenbrott. Det är både klokt och effektivt jämfört med att häkta personer som ofta försöker att leva mitt i samhället. Kampen mot gängbrottsligheten måste fortsätta men det är viktigt att så många som möjligt kan fortsätta leva sina vanliga liv vid sidan om den kampen.

Man kommer också att utreda om vapengarderoben för jägare kan tillåtas bli större. Det tillåtna antalet är en fråga som en gång i tiden bara blev av, utan politiskt beslut. I Sverige finns en stor mängd äldre vapen, många tillverkade i vårt eget land. Det är ett kulturarv som ofta gått från hand till hand där enskilda bössor kan ha känslomässig betydelse. Det vore en kulturgärning att ge jägare möjligheten att ta över fler av sin morfars eller annan äldre släktings jaktvapen. För utomstående är det kanske ingen stor sak, men det hedrar regeringen att den har öga för små kulturgärningar.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons