Annons

Frihet bara för vissa

För fyra år sedan attackerades Lars Vilks under en föreläsning på Uppsala universitet när han visade bilder på homosexuella män ur verket Allahu gaybar. Kaos bröt ut i salen och föreläsningen fick avbrytas av polisen.
Ledare • Publicerad 10 november 2014

Efteråt lät Uppsala universitet meddela att det var oklart om Vilks skulle få komma tillbaka och avsluta sin föreläsning, eftersom reaktionen blivit våldsam.

Vi var några som protesterade då. Universitetet borde stå för upplysning och det borde vara en plats där åsikter och idéer ska få brytas mot varandra. Har man invändningar mot något som sägs på universitetet kan man argumentera emot men inte kräva tystnad och inställda föreläsningar.

Annons

Vilks fick också genomföra sin föreläsning till slut. Fem månader senare, under rigorösa säkerhetskontroller.

För två veckor sedan skulle andra föreläsningar ha ägt rum på Uppsala universitet. Scandinavian Human Rights Lawyers, en internationell juristorganisation med kristna jurister, skulle tillsammans med universitetet ha varit värd för en konferens om trafficking med en rad svenska och internationella experter. Dessutom skulle man dela ut ett pris till Drottning Silvia för hennes arbete mot barnsexhandel.

Så slog Aftonbladet i en ledare larm om att Scandinavian Human Rights Lawyers arbetar utifrån en kristen värdegrund och bland annat har drivit fall som rör samvetsfrihet för sjukvårdspersonal vid aborter. Det räckte för att Uppsala universitet skulle dra sig ur konferensen, som planerats i ett halvår och som alltså skulle ha ägt rum i universitetets lokaler. För Hovet blev det avgörande att universitetet dragit sig ur, och så avstod Drottning Silvia från priset.

I ett pressmeddelande förklarade Uppsala universitet att beslutet berodde på att fokus blivit ett helt annat och skymmer huvudfrågan. Till tidningen Dagen sade universitetets kommunikationsdirektör att Ruth Nordström, ordförande för Scandinavian Human Rights Lawyers, inte har berättat att hon kan uppfattas som kontroversiell.

Så vad är det som är kontroversiellt med Ruth Nordström?

Hon företräder som juridiskt ombud en svensk barnmorska som vägrar medverka vid aborter, och som hävdar att samvetsfrihet för vårdpersonal är en mänsklig rättighet. Detta har också slagits fast av Europarådet, som vakar över Europakonventionen för mänskliga fri- och rättigheter. Europakonventionen är införlivad i svensk grundlag, så Ruth Nordströms klient har goda utsikter att få rätt om fallet tas upp i Europadomstolen. Sverige är ett av få länder i Europa som inte har samvetsfrihet. I Danmark, Norge, Storbritannien, Tyskland, till exempel, får vårdpersonal säga nej till att medverka vid aborter.

Med andra ord: Det som är sakers tillstånd i våra grannländer är så kontroversiellt i Sverige att Scandinavian Human Rights Lawyers är en omöjlig samtalspartner för Uppsala universitet, inte bara i frågan om samvetsfrihet utan också i fråga om trafficking.

Här finns en princip som borde gälla såväl hädande konstnärer som kristna jurister. Universitetet skulle vara en plats där åsikter och idéer ska få brytas mot varandra. Har man invändningar mot vad som sägs i en föreläsningssal kan man argumentera emot, men inte kräva tystnad och inställda föreläsningar. Men den här gången blev det tyst.

Paulina Neuding

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons