Annons

Gängen ritar om Sverigekartan

Ledare • Publicerad 26 april 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Växjö är inte längre utanför händelsernas centrum.

Attunda tingsrätt är en av landets modernaste. Det är där många av landets gängrelaterade rättegångar hålls. Att två ungdomar påträffats med skjutvapen utanför domstolen är förstås mycket allvarligt. Det är ännu inte klarlagt vad planen var, men oavsett visar det att samhällets institutioner inte respekteras av grupperna som just nu driver gängvåldet.

Annons

Det kan tyckas vara en tam slutsats. Om målet var att skjuta en specifik person, kanske ett vittne eller en åtalad, handlar det om att gängledarna ser våra myndigheter som så svaga att de mitt på ljusa dagen kan skicka dit ungdomar för att utföra deras befallningar. Om målet var att sprida terror visar det att ledarnas grepp om de unga är så starkt att polisens närvaro knappt tas med i beräkningen.

Båda fallen är mycket dåliga nyheter för Sverige. Och för Växjö finns ytterligare lärdomar att göra. De två ungdomarna, sexton och sjutton år, har nämligen båda koppling till kriminella miljöer i staden. Den ena har tidigare skickats till Helsingborg och skjutit mot en tom lägenhet, den andre påträffades beväpnad i Växjö i höstas och dömdes för det. Båda har straff som de just nu avtjänar eller skall avtjäna. Vilket gör det ännu märkligare att de dyker upp utanför tingsrätten i Solna.

Beväpnade ungdomar från Växjö utanför domstolen i Solna vittnar om ny Sverigekarta.
Beväpnade ungdomar från Växjö utanför domstolen i Solna vittnar om ny Sverigekarta.Foto: Henrik Montgomery/TT

Men det följer ett mönster som etablerades tidigt i gängens våldsspiral: den som väntar på dom gör fler högprofilerade gärningar. Fram till 2018 blev man inte automatiskt häktad om man påträffades med illegala vapen på stadens gator. Det ledde till att gängkriminella som åkte fast såg till att bli mer brottsaktiva inför rättegången som de redan visste skulle leda till fängelse. De båda omyndiga ungdomar som påträffades utanför domstolen var så att säga redan kända av polisen och förbrukade.

Men det är också marknadstänkandet i gängkriminaliteten som påverkar situationen för Växjö. Mord och skjutningar beställs och skickas ut som kontrakt till unga som vill göra sig ett namn i den undre världen. Gängledarna bryr sig inte om vem som gör det, utan att handlingen utförs. Det finns personer som specialiserat sig på vissa delar av de händelsekedjor som leder fram till en skjutning.

Den här arbetsfördelningen minskar kopplingen till lokala förhållanden. Förr kunde man sitta ute i mindre orter och leka tuff i ett par år innan livet eller sociala myndigheter kom ikapp, idag är det lätt för rekryterare att sätta klorna i dessa personer och bearbeta dem för ett liv i våld som det inte finns någon återvändo från.

Upphandlingsliknande mordbeställningar gör också att personer utifrån nästan när som helst kan dyka upp i Växjö eller mindre orter för att komma åt någon. Om det är en ensam person hjälper inte polisens känselspröt på orten, de som annars ofta märker att något är på gång. Om gängaktiva från Växjö kan åka till Stockholm med vapen så kan det omvända också hända. Det är inte längre geografiska revir som avgör gränserna för gängkriminella.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons