Annons

Gängkriminella ska köra Trabant inte BMW

Med omvänd bevisbörda kan vi göra det riktigt tråkigt att vara gangster.
Ledare • Publicerad 14 januari 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I veckan lanserade Moderaterna, genom sin rättspolitiske talesperson Johan Forssell, förslaget att gängkriminellas tillgångar skall kunna förverkas om de inte kan visa att de köpt prylarna för lagligt intjänade pengar. Förslaget möttes av kritik. I Sverige är man ju oskyldig tills motsatsen kan påvisas, detta förslag lägger bevisbördan på den som i rättslig mening är oskyldig.

Men förverkande är inte samma process som att ställas inför rätta. I svensk rätt finns också redan möjlighet att förverka tillgångar och egendom utan att dessa är direkt kopplade till en rättegång, nämligen om föremålen kan antas komma att användas vid brottslighet i framtiden. Idag görs också stora utredningar för att slå fast om brott begåtts i en organiserad form. Rättegångskostnader och häktestider är omfattande just för att åklagare skall kunna utröna om de åtalade utgör ett kriminellt gäng. Det är mödosamma men inte rättsosäkra bedömningar som redan nu drar gränsen för detta.

Den kriminella livsstilen kan göras riktigt tråkig om polisen får vassare verktyg.
Den kriminella livsstilen kan göras riktigt tråkig om polisen får vassare verktyg.Foto: HANS WERNER OERTEL
Annons

Moderaternas förslag tar sikte på en viktig aspekt i kampen mot den organiserade brottsligheten: det ser fortfarande häftigt ut att vara gängkriminell. För barn och unga som växer upp i utsatta områden med små resurser är klockor och bilar starka symboler. Det är inte lätt att förklara poängen för unga som redan har svårt att tro på den smala vägen när livsstilskriminella parkerar lyxbilar utanför högstadieskolorna. Med en omvänd bevisbörda kan man ta ifrån dessa typer symbolerna för deras framgångar och frukten av deras destruktiva arbete.

Gängen i Sverige är väl kartlagda. Till och med i Ryd söder om Åsnen har polisen koll på en mindre grupp personer som samarbetar i en kriminell struktur. Gängen i Göteborg finns kartlagda i böcker som går att låna på bibliotek. Med aggressiva förverkandeprocesser kan man se till att deras ekonomiska trygghet tas ifrån dem. Varje gång någon skryter med en märkesklocka i sociala medier kan en åklagare höra av sig och be om kvitto. Om myndigheterna är tillräckligt nitiska blir det till slut så tråkigt att vara livsstilskriminell att de mest förhärdade materialisterna tänker till.

Även regeringen är inne på denna linje. Samma vecka som Moderaterna presenterade sitt förslag redovisade Förverkandeutredningen sina resultat. Den mest kontroversiella punkten var den om självständigt förverkande av brottsvinst, en ordning som i mångt och mycket påminner om Moderaternas förslag. I utredningen beskrivs att denna ordning redan finns i andra länder och går att kombinera med EU-rätt. I Danmark och Norge finns redan en motsvarande ordning.

När Moderaterna lanserade sitt förslag möttes det av stor skepsis. En vänsterdebattör sade sig motvilligt oroa sig för att högerpartiet om några år skulle kunna tänkas överväga att införa dödsstraff. Utredningen som kom någon dag senare skingrade förhoppningsvis denna oro då den satte in förslaget i ett etablerat sammanhang. De nya reglerna behövs för att kunna montera ned gängen och minska både deras attraktionskraft och handlingskraft. Att försöka kväva den ambitionen med hänvisning till gränsdragningsproblematik eller oro för ett sluttande plan imponerar inte.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons