Annons

Gasellerna behövs i välfärden

En fönstertillverkare från Rottne blev årets gasell i Kronoberg och ett logistikföretag från Höglandet blev vinnaren i Jönköpings län. Men i det tredje Smålandslänet, Kalmar, vann ett i sammanhanget mindre konventionellt företag, Brukartorget, inom hälso- och vårdsektorn.
Ledare • Publicerad 14 oktober 2010

De årliga gasellgalorna i Växjö som affärstidningen Dagens Industri arrangerar speglar omvandling och utveckling i näringslivet. Växande företag är inte längre alltid lika med tillverkning och verkstad ens i mer traditionella industrilän som Jönköping och Kronoberg. Fristående skolor försäkringsbolag och reklambyråer finns numera vanligen också med på listan.

Årets vinnare i Kalmar län, Brukartorget, är därvidlag extra intressant. Entreprenörer inom vård och hälsosektorn får oss fortfarande att höja på ögonbrynen. De bryter mot mönstret. De utmanar en välfärd där det mest drivits av offentliga aktörer och där företagande och entreprenörskap lyst med sin frånvaro. Familjeföretaget Brukartorget växte fram i spåren av frustration över hur ägarparets dotter behandlades efter en olycka. Fröet såddes till ett företag som i dag har nästan 100 anställda varav 49 på deltid. Det är främst personliga assistenter som arbetar med funktionshindrade och bolaget har specialiserat sig på egna skräddarsydda lösningar för att underlätta både vardag och helg för brukarna.

Annons

Det finns alltså en orsak till ramgången. En anledning till att företaget växer. Här har vi själva huvudanledningen till varför entreprenörskap och företagande har sin plats också inom den länge från privata initiativ så stängda välfärdsektorn. Idéer lanseras och testas. Konkurrensen skapar ett ständigt omvandlings och förnyelsetryck som inte bara handlar om att hålla nere kostnaderna, utan också om att utveckla produkter och tjänster. Dessutom vilket helt glöms bort i debatten om vinster i friskolor eller välfärdsföretag så har välfärdsföretagarna själva investerat kapital i verksamheten, även om en stor del av verksamheten är offentligt finansierad. Så tillförs hela välfärdssektorn nytt kapital.

Det är i Sverige alltid fokus på räntor, vinster och avkastning på företagande, men sällan uppmärksammas investeringar, risktaganden och faktiskt förluster. Till företagande också inom välfärdssektorn hör osäkerhet, inte minst över politiska förändringar, och ekonomisk uthållighet.

Gasellgalorna har varit betydelsefulla genom åren. De spelade stor roll när de inleddes för drygt tio år sedan för att uppmuntra entreprenörskap. Under krisåren visade de på ljus i tunneln - och gav visst framtidshopp genom att lyfta fram exempel på företag som lyckades trots motgångarna. I en tredje fas får nu den nya tidens företag en stund på scenen.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons