Annons

Gazakriget splittrar TT:s journalistiska heder

”Gazakriget splittrar USA:s toppuniversitet.” Det var rubriken Tidningarnas Telegrambyrå (TT) valde när de under tisdagen förmedlade skeendet kring den alltmer våldsamma antisemitismen inom amerikanska universitet. Det är en journalistisk som överlappar ren desinformation. Trots en mer utförlig text lyckas TT helt runda antisemitismen.
Ledare • Publicerad 23 april 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Vi har tidigare sett - eller inte sett - massvis med förskräckliga exempel på hur judiska studenter trakasseras av propalestinier på amerikanska universitet. Detta har alltmer urartat och nu till den grad att det kommit att handla om hela zoner på universitetens område där studentmobbar håller skräckvälde. På flera platser har rader av tält slagits upp och organiserad vakthållning införts. Man har bildat kedja för att hindra judiska studenter att ta sig in på universitet, ropat sådant som ”åk hem till Polen” åt dem och attackerat dem fysiskt.

Detta återges av TT så här: ”I samband med protesterna har en del judiska studenter rapporterat att de utsatts för antisemitism.”

Annons

De har alltså ”rapporterat” trots att det finns massor av filmklipp. TT antyder att det inte behöver stämma. Och ”i samband med” som om det vore en tredje part som attackerat dem.

Columbia University under måndagen
Columbia University under måndagenFoto: Stefan Jeremiah

Epicentrum för utvecklingen är Columbia University som i princip tagits över av propalestinska studenter. Här förekommer det ”spänningar” meddelar TT utan närmare precisering. Verkligheten är att dessa ”spänningar” handlar om att judar attackerats till den grad att ledningen uppmanat dem att ta sig någon annanstans för husfridens skull. ”Spänningarna” handlar om att universitets judiske professor, Shai Davidai, uppmanade judiska studenter att stå på sig och som tack fick sitt passerkort indraget av administrationen. ”Spänningarna” består i att organisatörer ställt sig med megafon bland ockupanterna och skrikit att de inte skall studera längre utan istället ge utlopp för sina ”marxistiska och postkoloniala idéer”.

”Här förekommer det ”spänningar” meddelar TT utan närmare precisering”

Den ”splittring” TT rubriksätter med sägs vara mellan studenter och universitetsledning. Lite konstigt eftersom parterna har ett hierarkiskt förhållande, men det är ett ord som låter snyggt. I alla händelser hade inget av det som nu sker varit möjligt om det inte varit så att universitetsledningarna gett sitt passiva stöd åt de här strömningarna i många år. I Måndags demonstrerade hundratals universitetsanställda till stöd för revolterande studenter som arresterats. ”Splittring” är fel i varje ände.

Nu håller som bäst en slags antisemitisk kulturrevolution på att spridas över amerikanskt universitetsväsende. Men TT vill inte rapportera det. Och Sverige är ett litet land så ”Gazakriget splittrar USA:s toppuniversitet” blir en dominerande bildsättning.

I skrivande stund har propalestinska studenter inlett en ockupation av Sydney University i Australien. Det kommer förstås bli fler efterföljare runt om i väst. Kommer vi få se det i Sverige? Linnéuniversitet? Umeå Universitet? Malmö Universitet?

Hur kommer universitetens personal i så fall att agera? I måndags publicerades en debattartikel av femtio forskare vid Lunds Universitet där de försvarade precis en sådan sorts aggressiv aktivism, villkorat att den handlade om just Palestina. Det är en illavarslande fingervisning.

Och hur kommer det i så fall beskrivas av svenska medier? Man gör nog klokt i att strunta i TT i alla fall.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons