Annons

Ge medborgarna större inflytande

Buden i vinstdebatten har duggat tätt de senaste veckorna. I onsdags sades det att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven hade satt ner foten i frågan om vinster i välfärden.
Ledare • Publicerad 29 oktober 2012

Löfven vill inte förbjuda som vänstern, inte begränsa som LO, men är fortfarande fixerad vid vinsten och inte vid kvaliteten. I fredags presenterade Löfven ytterligare förslag för den socialdemokratiska partistyrelsen och på eftermiddagen hölls presskonferens som ett försök att sammanfatta den inom Socialdemokraterna spretiga frågan.

Det blir inget tak för vinster i företag som arbetar med vård, skola och omsorg. Däremot ställer Löfven upp krav på öppen bokföring för att det ska vara synligt hur eventuella överskott används. Hur det skulle fungera är fortfarande oklart. Hur står det förresten till med transparensen i den kommunala och landstingsdrivna verksamheten? Den frågan glömde Löfven, men så förbises kvalitetsfrågorna när driftsformen blir viktigare än de värden olika utförare medför.

Annons

I flera kommuner är det inte förrän verksamheten har utsatts för konkurrens som man har blivit varse de faktiska kostnaderna och hur ineffektivt skattebetalarnas pengar har använts. Men eftersom Socialdemokraterna nu även vill slopa den fria etableringsrätten är det svårt att se att de överhuvudtaget ser fördelarna med att det i praktiken finns reella alternativ för medborgarna att välja mellan.

För övrigt är kommunerna alltid ytterst ansvariga, även för den verksamhet som är utlagd på entreprenad (med undantag för friskolor där staten genom Skolinspektionen har tillsynsansvaret). Därför borde hårdare kvalitetskrav ställas på upphandlingarna och fler kommuner införa Lagen om valfrihet (Lov).

Det är förstås mindre engagerande för vänstern att sluta upp kring, än att fixera sig vid det företagsekonomiska begreppet vinst. För det är svårt att se att upprinnelsen till att hela debatten som kretsar kring vård och omsorg har med annat att göra än en vänstervriden syn på omsorg som mjuk och företag som hårda. Utifrån den logiken blir kombinationen omsorg och företag omöjlig.

Man skulle kunna tänka sig att till exempel vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson skulle uttala samma skepsis mot vinster i en så pass viktig samhällsinstitution som bankerna. Förra veckan sa dock Ulla Andersson (V) till TT apropå bankernas vinster att "banker ska gå med vinst". Att Vänsterpartiet sedan skulle vilja begränsa bankernas egenbestämmande är en annan femma, men hur omsorgsföretag behandlas blir i jämförelse absurt.

För den offentligt finansierade välfärden har parollen blivit att medborgarnas pengar ska användas effektivt. Också efter sommarens avslöjanden om myndigheters vidlyftiga representation var kontentan uppenbart att skattebetalarnas pengar inte ska slösas bort och Gustav Möllers ord om att varje felanvänd skattekrona är en stöld från folket upprepades.

Det har sagts att folk i allmänhet inte mäktar med tjatet om vinst, men de allra flesta månar nog ändå om att det finns bra förskolor, skolor och äldreomsorg. I nuläget har vi en borgerlig regering som ser över hur kvaliteten kan stärkas. Ytterst ligger dock ansvaret hos kommunpolitiker att se till att skriva kvalitetskriterier för offentliga upphandlingar på ett sätt som går att följa upp, eller tillämpa Lov för att stärka den enskildes möjlighet att välja själv.

Det är varken ett tak för vinster eller förbud mot etablering som kommer att stärka kvaliteten. Trots allt är det väl genom att låta medborgarna ha större inflytande genom reell valfrihet som varje skattekrona kan användas rätt.

Att oppositionen förmedlar vilken politik de vill driva är gott för demokratin, men när Löfven äntligen sätter ner foten hade det väl åtminstone kunnat vara utifrån perspektivet hur medborgarnas inflytande kan stärkas och inte utifrån hur företagen kan bakbindas.

Amelie Langby
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons