Annons

Ge upprättelse åt inbrottsdrabbade

I?dag kan man läsa i SMP om en dömd inbrottstjuv i Växjö som i praktiken slipper straff. Påföljden blir varken fängelse eller utvisning, utan endast villkorligt straff. Det trots att tjuven skrämde sonen som befann sig i huset, och trots att tjuven inte är svensk medborgare, utan vistas här illegalt. Tillsammans med en kumpan ska tjuven också betala 5?000 kronor till sonen som vaknade av att någon bröt sig i hans föräldrars hus.
Ledare • Publicerad 24 juni 2014
Det nya brottet ska ha ett minimistraff på ett års fängelse. Foto: Michael Probst/AP
Det nya brottet ska ha ett minimistraff på ett års fängelse. Foto: Michael Probst/APFoto: 

Som lekman kan man förstås undra om Växjö tingsrätt tappat omdömet eller om den har bestämt sig för att agera valarbetare åt SD. Men rätten dömer efter nuvarande regler, och bostadsinbrott ses som grov stöld, med ett minimistraff på sex månaders fängelse. Om det som i det aktuella fallet är första gången som tjuven åker fast innebär det villkorlig dom. Det är inte domstolen det är fel på, utan lagen.

Att någon ska gå in i ens hem är något de flesta av oss oroar oss för. Inte minst för att någon ska ­bryta sig in när man själv är hemma. Risken att utsättas för våld finns naturligtvis. Många inbrotts­tjuvar tar droger före brotten och vem vet hur de reagerar om de stöter på någon inne i huset. Människor som drabbats av inbrott vittnar dessutom ofta om en kvardröjande effekt. Känslan av att någon främmande varit i ens hem är värre än förlusten av ekonomiska värden.

Annons

Men det är just den ekonomiska förlusten som rättsstaten koncentrerar sig på. Inbrott är ett egendomsbrott. Men det vill nu alliansregeringen ändra på. I en debattartikel i gårdagens DN föreslår allians­ledarna en ny brottsrubricering: inbrottsstöld.

Det nya brottet ska i större utsträckning motsvara vanligt folks upplevelse av inbrottet som en kränkning. Det är inte det ekonomiska brottet – stölden – som är det stora, utan att ogärningsmannen kränker en annan människas personliga sfär.

Det nya brottet ska ha ett minimistraff på ett års fängelse vilket alliansen hoppas ska göra att betydligt fler inbrottstjuvar verkligen döms till fängelse. Ytterligare ett skäl att höja straffskalan är att signalera att polisen måste lägga större kraft på att utreda bostadsinbrott.

I?dag är det pinsamt få bostadsinbrott som klaras upp. Under 2013 personuppklarades endast tre procent av inbrotten. Det beror knappast på något annat än att polisen prioriterar bort den typen av mängdbrott. Den tekniska bevisningen vid inbrott torde ju med dagens teknik ofta vara mycket god.

Det finns både praktiska och moraliska skäl att skärpa ­straffen för inbrott. Vad som är viktigt att komma ihåg är att straff inte är något vi har för brottslingarnas skull, utan för brottsoffrens. Straffet ska i möjligaste mån utjämna en begången kränkning. Personen som fick sin trygghet i hemmet förstörd ska känna att han eller får rätts­statens stöd. Annars är risken att vanligt hederligt folk tappar tron på samhället.

I?dag är det pinsamt få bostads­inbrott som klaras upp.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons