Annons

Generation veteran

Ledare • Publicerad 9 oktober 2010

Socialdemokraterna sluter upp bakom Mona Sahlin. För att nämna ett av de skäl statsvetaren Jenny Madestam, som forskat kring partiledarskap, listat: det finns ingen självklar efterträdare. Att i det läget yrka på hennes avgång vore att göra partiet ännu svagare. Jaget får vara kvar, medan laget förändras.

Thomas Bodströms förtroendekapital ser ut att ha förbrukats, då han får lämna ordförandeposten i justitieutskottet. Utbildningsminister Jan Björklund får i vart fall en tuffare antagonist när Mari Granlund lämnar som talesperson i utbildningsfrågor för SSU:s tidigare ordförande Mikael Damberg .

Annons

Förändringen är just en förändring, inte en ny generation som Sahlins motsvarighet i brittiska Labour Ed Miliband utlovat. Den pragmatiske Oskarshamnaren Håkan Juholt tar klivet fram som ordförande i försvarsutskottet. Leif Pagrotsky får lämna ansvaret för kulturfrågorna till Berit Högman.

Att Thomas Östros stannar kvar som ekonomisk-politisk talesperson förvånar. Han bär ett tungt ansvar för misstron mot Socialdemokraternas regeringsduglighet, som växte fram under finanskrisen. Å andra sidan råder även här brist på efterträdare.

Intressant att se är om Tomas Eneroth kan bidra till en s-märkt förnyelse i fråga om socialförsäkringarna. Han får där det tunga ansvaret efter att tidigare ha axlat näringspolitiken. Kan man hoppas på en mer konstruktiv socialdmeokratisk linje efter Mona Sahlins stupstocksretorik?

Socialdemokraternas organisation anpassade sig aldrig till oppositionsrollen under förra mandatperioden. Det borgerliga regeringsinnehavet sågs som en parantes. Nu går det inte längre att blunda för att partiet och staten gått skilda vägar. Tjänstemännen blir färre och många yngre politiker har hamnat utanför riksdagen. Partistyrelsen och riksdagsgruppen slås därför samman för att säkra kompetens, och skapa snabbare beslutsvägar.

Men nya Socialdemokraterna kommer, trots en förändrad laguppställning, främst att ledas av socialdemokratiska veteraner.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons