Annons

God skötsel för vem och hur?

Vad kul det är med extra statsbidrag. Då kan man balansera sin budget. Eller vänta... Man kan underbalansera den också. Om man är socialdemokrat i Växjö.
Ledare • Publicerad 12 november 2020 • Uppdaterad 19 november 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Och inte underbalansera med småslantar heller. Hundra miljoner. Skall det vara så skall det vara.

Socialdemokraternas argument ser ut ungefär så här: Vi har nu i år fått en massa pengar från staten för att vi skall kunna hantera de ökade kostnaderna för coronapandemin. Men vi vill kunna ha frihet att kunna sätta sprätt på en del av de pengarna nästa år, så nästa års budget blir underfinansierad.

Annons

Det är bara det att Växjö har rätt god ekonomi från början. Tack vare det nuvarande styret. Det är inte så att båten håller på att kantra och kräver att man flyttar en massa lastgods från den ena sidan till den andra.

Samt, förstås, att det inte riktigt har varit tanken från statsmakten att man skall hålla på och bokföringsbolla med bidragen på det där sättet.

Men varje kommun har förstås sina förutsättningar och därför kan man inte vara principryttare i det här avseendet. Är förstås socialdemokraternas position. Och det är förstås svårt att invända mot det sådär i princip.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Faktum är att det går att hitta uttryckligt stöd för det i Kommunallagen. Den stadgar ju vad en kommun för göra och inte. Och eftersom vi har kommunalt självstyre i Sverige är kommunallagen mycket generös i sina skrivningar när det gäller skötseln av den egna ekonomin. En god sammanfattning:

”Kommuner och regioner ska ha en god ekonomisk hushållning i all sin verksamhet. Definitionen av vad som är god ekonomisk hushållning behöver utgå från den egna situationen och de egna förutsättningarna för ekonomi och verksamhet.”

Kommunallagen statuerar rakt ut att varje kommun får bestämma själv vad som är god ekonomisk hushållning. Lagen undandrar sig någon riktlinje alls.

Så bra för Socialdemokraterna i Växjö.

Det är bara det att man kan läsa det på ett annat sätt också. Man kan läsa det som att kommunpolitiker har ett väldigt stort ansvar på sina axlar. Eftersom de både har att handskas med kommuninvånarnas pengar och samtidigt själva definiera vad som är god skötsel och inte förväntas de extra noga beakta konsekvenserna av sina egna beslut.

Och omständigheterna just nu må vara väldigt Växjö-specifika, visst. Det går säkert att argumentera för det och det gör Socialdemokraterna också. Men det finns en sak i alla budgetsammanhang som inte rör sig. Något som inte flyttar på sig hur mycket man än knuffar, vrider och fixar. Det är det faktum att en underfinansierad budget är en underfinansierad budget. Och det vet alla kommunpolitiker.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons