Annons

Godkänt avdrag

Den politiker som vill bli impopulär vänder sig emot ränteavdragen för bolån. Fredrik Reinfeldt sände upp den försöksballongen före valet 2006, och firade sedan snabbt ned den.
Ledare • Publicerad 6 december 2010

När frågan om ränteavdragens framtid kommer upp på agendan är det flera kända ekonomer och inte några politiker som släpper ballonger. Finansministern själv talar om mindre impopulära skärpta amorteringskrav på bolånekunder sedan det lånetak som infördes i underhösten inte fått någon större effekt.

De må vara få ekonomiska argument kvar för avdragen: De var ju en gång egentligen kopplade till fastighetsskatten. När den statiga fastighetsskatten avskaffades försvann således motivet för avdraget. Dessutom skapades ränteavdraget i en tid då skattesystemet det inte gjorde skillnad på inkomster från arbete eller kapital. Ränteavdragen blev då ett sätt att slippa de extrema marginalskatterna. Men att skapa logik i ett rörigt skattesystem är inte enkelt. Avskaffade avdrag blir lika med en ny skatt på egnahem som få hade kunnat förutse. Och än en gång: Från en strikt statsfinansiell utgångspunkt är fastighetsskatt en god affär. Det synsättet präglar även ränteavdragsdiskussionen bland ekonomer. Den här gången betyder faktiskt bristen på logik de facto en lägre beskattning för medborgarna.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons