Annons

Göran Persson pressar på i migrationspolitiken

Göran Persson närmar sig politiken igen. I ett samtal hos tankesmedjan Tiden delar den tidigare statsministern med sig av sin syn på migration och Sverigedemokraterna.
Publicerad 17 november 2020 • Uppdaterad 19 november 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är ett intressant samtal som har bäring på brännande politiska frågor men som också påminner om Göran Perssons hårdhänta sätt att beskriva och försöka forma verkligheten.

Mest anmärkningsvärt är förstås att Persson vill se en ordning där nyanlända inte får del av hela välfärden direkt. Istället skall man kvalificera sig till olika skydd som ett sätt att se till så att man inte går raka vägen in i ett utanförskap. Eller för att använda andra ord om exakt samma process: för att det är fel att belasta ett system som man inte varit med och byggt upp. Eller, för att statskassan och samhället i längden inte klarar av att människor flyttar till vårt land utan ambitionen att göra sitt bästa för att arbeta och bidra till det gemensamma. Det finns olika sätt att beskriva samma fenomen, inom politiken väljer man ofta det som man tror kommer att landa bäst bland väljarna.

Den tidigare statsminister ger stöd åt Moderaternas migrationspolitik.
Den tidigare statsminister ger stöd åt Moderaternas migrationspolitik.Foto: Pontus Lundahl/TT
Annons

Göran Persson beskriver till exempel att den ohållbara migrationen är ett nyliberalt projekt. Han hänvisar till EU-inträdet som han anser genomfördes för snabbt men syftar förstås också på alliansregeringens tid vid makten. Det finns en poäng i att Sveriges migrationsregler under flera år kunde vara väldigt tillåtande eftersom Dublinförordningen gjorde så att migranter bara kunde söka uppehållstillstånd i EU:s gränsländer som ofta hade betydligt striktare regler för uppehållstillstånd och välfärdsförmåner. Men något som också talar sitt tydliga språk är att Expressen i samband med artikeln om Perssons ståndpunkter meddelade att invandringen till Sverige i år är den lägsta sedan millennieskiftet. Det var inte vid EU-inträdet som migrationspolitiken lades om så att invandringen ökade, det skedde på sjuttiotalet när socialdemokratin gjorde mångkulturen till en del av sitt partiprogram.

I dagens diskussion är den tidigare statsministerns ord, förutom de där han försöker vrida berättelsen till egen fördel, intressanta. Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna föreslog redan i vårens migrationspolitiska förhandling någon form av kvalificering till välfärden. Detta stoppades när Socialdemokraterna istället valde att förhandla med Miljöpartiet om politiken på området.

Göran Persson har inget uppdrag för Socialdemokraterna men lär ändå vara en viktig röst. Att han säger att: ”Man behöver en arbetsplats att gå till, och kanske också en period av väntan innan man får tillgång till alla de rättigheter som vi har byggt upp, vi som har funnits här hela livet. Om det står till förfogande från dag ett kommer det urholkas” lär påverka den partiinterna opinionen.

De många små korrigeringar som de senaste åren gjorts av mekanismer inom flyktingmottagandet tyder på att både höger- och vänsterregeringar haft dåligt grepp om hur saker faktiskt fungerat och istället förlitat sig på Dublinförorndingen så att migrationspolitiken istället kunnat användas till inrikespolitisk positionering.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons