Annons

Granskaren granskad

Ledare • Publicerad 8 april 2004

ATT EN AV världens mest ansedda tidningar, amerikanska New York Times, kunde publicera en lång rad falska nyheter skapade av en enda journalist väckte mycket riktigt extrem uppmärksamhet över hela medievärlden förra året. Affären ledde till att chefredaktören och hans närmaste man fick lämna sina uppdrag. Nu är en ny skandal på agendan i USA. LlIkaledes välrennomerade USA Today anklagas för att ha publicerat en rad helt förfalskade reportage. Detta får bland annat Dagens Nyheters förre chefredaktör Arne Ruth att reagera hårt i Aftonbladet. "Maktelitens vilja att tolerera journalistiskt falskspel är större när det handlar om medier som förknippas med så kallade amerikanska värden."

Påståendet är emellertid inte hela sanningen. På New York Times fick chefredaktören och hans närmaste arbetare lämna sina uppdrag. När en av Sveriges viktigaste redaktioner avslöjas ha framfört grova vantolkningar av relevanta fakta långt utöver vad som är god journalistik - vad händer då. Får chefer lämna sina uppdrag?Stängs programmet? Nej, "rutinerna ses över". Det är allt.

Annons

Det är SVT:s Uppdrag Granskning det gäller. Mediemagasinet som vi i några tillfällen kritiserat för något tendentiösa inlägg i Mellanösternfrågan har i ett skickligt reportage avslöjat hur redaktionen vilselett tittarna med snedvriden information.

Ett fall gäller brottsligheten bland landets officerare. En statistiker som Mediemagasinet kontaktade dömde ut undersökningen som "manipulativ och helt snedvriden".

ETT AVSLÖJANDE reportage om att Jehovas Vittnen inte polisanmäler sexuella övergrepp som också denna ledarsida kommenterat visade sig utgå från en gärningsman som vid första övergreppet var 8 år. Det nämndens aldrig, däremot fick samfundet betydande negativ publicitet iefter programmet. Så uppmärksammade Mediemagasinet även Uppdrag gransknings sågning av den integrationspolitiska maktutredaren Anders Westholm. Det talades om diskriminering av andra forskare, något som vi kraftfullt i frågasatte i en ledare den 20 december 2003. När Mediemagasinet undersöker fallet visar det sig att Uppdrag Granskning inte hade belägg för de grova och kränkande anklagelserna som drabbade Anders Westholm.

Alla tre reportagen färgas av en politisk korrekthet och det som medievetaren Jesper Strömbäck kallar för stereotypisering. Militären är ond, sekten låter samfundets renommé gå före människovärdet och invandrade forskare blir diskriminerade av den svenska akademiska eliten. Steroetypisering är bara ett annat ord för fördomar och förutfattade meningar.

UPPDRAG GRANSKNING har klarat sig väl efter Mediemagasinet vars redaktion för övrigt sitter i samma korridor som granskarna avslöjande. Det är i branschens egna tidningar och bara där som den kritiska diskussionen om programmet förs. Kan det vara så att "Maktelitens vilja att tolerera journalistiskt falskspel är större när det handlar om medier som förknippas med så kallade politiskt korrekta värden".

Martin Tunström

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons