Annons

Hägglund står upp för idealen

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund avslutade officiellt Almedalsveckan i går förmiddag, även om det framstod som ett extranummer för de som inte redan lämnat Visby.
Ledare • Publicerad 9 juli 2012

Trots måttlig uppslutning i duggregnet var Hägglunds tal en grand final. Gliringar gavs till Stefan Löfven, men i fokus stod familjepolitiken. Kristdemokraterna vågar utmana statsindividualismen och talar om civilsamhället. Hägglund försvarade individens frihet och förklarade hur denna kan värnas utifrån gemenskap, sammanhang och tolerans. Statsindividualismen, däremot, riskerar att leda till ett gränslöst beroende av staten. Hägglund problematiserade kring det urholkande i att frikoppla människor från mellanmänskliga relationer och till skillnad från många andra ser han också problemen för många ensamstående.

Problemet är dock att Kristdemokraternas faktiska politik, kanske framförallt i fråga om folkhälsa, innehåller fler pekpinnar än vad Hägglund ville prata om. Partiets styrka är att de vågar debattera moral, och står upp för vikten av sociala sammanhang, men de behöver lägga moralismen på hyllan. Om Kristdemokraternas politik vore allt det Hägglund talade om i går hade de utgjort ett självklart borgerligt val.

Amelie Langby
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons