Annons

Handeln tyngs av brottsligheten

Brotten mot handeln fortsätter öka, och utvecklingen är alltjämt dyster. Mätningarna på området skvallrar om ett ytterst tufft läge. Det är tydligt att svenska handlare behöver och förtjänar mer hjälp mot den accelererande brottsligheten.
Ledare • Publicerad 20 april 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Svensk Handel publicerade nyligen en färsk Trygghetsbarometer. Barometern visade att hela femtiotvå procent av handlarna hade utsatts för brott under det första kvartalet 2024. Alltså mer än varannan handlare. Motsvarande siffra för föregående kvartal var fyrtiofem procent.

Annons

Den allra senaste siffran är en av de högsta noteringarna någonsin. Nina Jelver, som är säkerhetschef på Svensk Handel, beskriver situationen som “nattsvart”. Enligt henne har brott blivit vardagsmat för landets handlare och deras anställda. Hon lade även till att väldigt lite talade för att något kommer att förbättras inom den närmaste tiden. Enligt Svensk Handel har brotten mot handeln, särskilt stöld, vuxit i rasande takt och drivs främst av den organiserade brottsligheten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Det allra vanligaste brottet är alltså stöld, vilket fyrtiofem procent av handlarna utsattes för senaste året. Årligen stjäls det för upp till hela 8,5 miljarder kronor från handeln. Det är verkligen ingen liten siffra. Trots detta anmäls bara runt var tredje stöld. Många brott anmäls inte alls, och fyrtiotre procent av handlarna uppgav förra året att det helt enkelt inte kändes lönt att polisanmäla då anmälningar i få fall faktiskt resulterade i åtal eller dom (Tidningen Näringslivet 5/10 2023).

”Det allra vanligaste brottet är alltså stöld, vilket fyrtiofem procent av handlarna utsattes för senaste året”

Det finns många tunga anledningar till att bry sig om problemet. Handeln är av enorm vikt för ekonomin, och bidrog exempelvis under 2020 med 461 miljarder kronor till Sveriges BNP.

Man kan också nämna att handeln 2020 drog in ungefär 300 miljarder kronor till statskassan genom bland annat inkomstskatter och sociala avgifter. Runt 11% av det totala antalet sysselsatta i Sverige jobbar dessutom inom handeln, enligt Svensk Handels kompetensrapport för 2022.

År 2024 måste bli det år då ett tydligt trendbrott faktiskt börjar ske på denna front. Givet handelns stora betydelse för ekonomin, välfärden och arbetstillfällena borde de kunna räkna med bättre stöd och uppbackning. Att hantera och bekämpa kriminaliteten är inget de ska känna att de måste lösa helt på egen hand.

Alltmer uppgivenhet börjar synas hos handlarna, och det är ett stort underbetyg.

Brottsutvecklingen är inget de skall behöva “vänja” sig vid. De borde känna att det faktiskt lönar sig att anmäla brotten, och att tillräcklig hjälp skall finnas att få.

Att trycka tillbaka kriminaliteten är ett av de absolut viktigaste uppdragen för dagens politiker. Brotten mot handeln är inget undantag från detta. Mer måste till, och hellre förr än senare. Annars riskerar ett redan ansträngt läge att bli ännu värre.

Evin BadrniyaSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons