Annons

Hets mot yttrandefrihet

Ibland måste man gnugga sig i ögonen och läsa en nyhet flera gånger för att förstå om den är på riktigt. Ett sådant exempel är helgens nyhet om att en man i Sverige åtalats för hets mot folkgrupp därför att han skojat om en gudstjänst.
Ledare • Publicerad 26 augusti 2014

Bakgrunden var att mannen i samband med den muslimska högtiden Eid väcktes av en utomhusgudstjänst på en fotbollsplan. Han filmade en bit av gudstjänsten och lade ut filmen på facebook tillsammans med texten: ”Det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen”. Lite elakt kanske, men ingenting i jämförelse med kritiken som till exempel kristna är vana vid att uppleva i det öppna samhället.

Inlägget spreds, vilket tydligen ledde till att en uppretad mobb samlades utanför mannens hem i Nyköping. Polis kallades till platsen för att lugna ned stämningen och där tog de upp en anmälan mot mannen. Nu åtalas han för hets mot folkgrupp.

Annons

Åtalet borde uppröra alla som uppskattar Sverige som en sekulär stat med åsikts- och yttrandefrihet. Märk att den åtalade mannen inte har uttalat sig negativt om en folkgrupp eller ens om en religion, utan endast om gudstjänsten som väckte honom. Om mannen fälls torde det innebära att vi i praktiken åter har fått en hädelselagstiftning.

Få saker är så viktiga för ett öppet samhälle som möjligheten att driva med religiösa föreställningar och vanor. Organiserad religion är en maktform som är svår att utmana på annat sätt. Tro låter ju sig inte falsifieras. Då blir humor, hån och smädande så mycket viktigare.

Åtalet blir ett än mer allvarligt hot mot sunt förnuft när ansvarige åklagaren i Svenska Dagbladet förklarar varför han valt att åtala. Han poängterar då att filmsnutten retat upp människor och lett till en polisutryckning. Det är alltså nivån av ilska som bestämmer gränsen för yttrandefriheten.

Innebär det att de präster i svenska kyrkan som för några år sedan kände sig illa berörda av Ecce Homo-uställningen skulle ha fått rättsstatens stöd om de bara hade agerat mer andefattigt och bildat pöbel utanför konstnärinnans bostad? Eller gäller åklagarens resonemang bara islam och muslimer?

Även om åtalet skulle ogillas av domstolen måste det som skett leda till en debatt. Hur har vi hamnat i ett läge där en åklagare ens tänker tanken att åtala någon för att ha skämtat om en gudstjänst?

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons