Annons

Hotbilder utan motbilder i Karlskrona

Oroar vi oss för fel saker? Temat vid årets Pax Baltica-seminarier i Karlskrona följer den allmänna försvars- och säkerhetsdebatten. Integritet, energi och religion är exempel på frågor som gör sig påminda inom en diskussion som tidigare dominerades av händelseutvecklingen i Ryssland.
Ledare • Publicerad 23 oktober 2010

Alf Vanag, från Handelshögskolan i Riga, fäste uppmärksamhet på de politiska, ekonomiska och kulturella skillnaderna mellan de skandinaviska länderna och de baltiska staterna. Så tog han även chansen att tona ned frågan om den ryska gasen som ett politiskt vapen. Ryssland agerar som vilka andra monopolister som helst, ansåg han. Frågan är ekonomisk. Det är kunderna och inte maktdimensionen som står i centrum. Målet är att tjäna pengar, inte att dupera andra stater.

Publikmagneten var ändå den tidigare generalkonsuln i Istanbul, Ingemar Karlsson, som resonerade kring islam i Europa. Han pekade bland annat på det faktum att bilden av islam är olika i de nordiska länderna, vilket har sin förklaring i att Danmark haft stor muslimsk invandring från Nordafrika, medan Norge främst tagit emot pakistanier och Sverige i sin tur kurder, iranier, bosnier och somalier. Budskapet var: det finns ingen islamsk international. De gemensamma nämnarna är få mellan dessa grupper och skillnaderna betydligt större än mellan calvinister, katoliker och ortodoxa kristna. Inte sällan, betonade han, är fundamentalister konvertiter som lämnat andra radikala politiska tankemodeller. Man lämnar maoismen eller trotskismen bakom sig men behåller radikaliteten. Därtill, ansåg han, är muslimer i stor utsträckning sekulära. Religionen har inte större betydelse än att den finns med vid bröllop eller begravningar.

Annons

Han var också starkt kritisk till att enskilda muslimska företrädare säger sig, och i medierna sägs, representera islam i Sverige. Vilka talar de för, hur många har de bakom sig, är frågor som det sällan ges några svar på. Mycket få, var Karlssons svar.

Symptomatiskt för samtalen som förs under Pax Balticas flagg är att man talar om Ryssland och nu också om Islam, men inte med ryska eller muslimska företrädare. Motbilder måste också släppas fram när hotbilder står i centrum.

Kungsholms fort byggdes på order av Karl XI för att skydda Örlogsstaden och det södra inloppet till skärgården. Vid samma inlopp bildar Pax Baltica sedan drygt tjugo år ett värn mot hot som sällan nämns, men som finns i okunskap, fördomar och mytbildning. Karlskrona kan därmed sägas vara av fortsatt stor strategisk betydelse för fred och säkerhet.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons